BiH

Mektić: Vlasti Velike Kladuše opstruišu premještanje migranata

Mektić: Vlasti Velike Kladuše opstruišu premještanje migranata
Foto: N.N. | Mektić: Vlasti Velike Kladuše opstruišu premještanje migranata

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić optužio je danas lokalne vlasti u Velikoj Kladuši da opstruišu rješavanje problema smještaja migranata koji se nalaze u toj opštini.

Reagujući na apel predsjednika Opštinskog vijeća Velike Kladuše Fikreta Bašića da migrante koji borave u neuslovnom kampu na području ove lokalne zajednice Ministarstvo bezbjednosti izmjesti u uslovnije objekte, Mektić je rekao da objekat "Agrokomerca", koji je Vlada Federacije BiH ustupila za potrebe smještaja miganata, još nije stavljen u funkciju jer lokalne vlasti i vodovodno preduzeće "Vik" odbijaju da priključe vodu u taj objekat.

"Ja apelujem na vlasti u Velikoj Kladuši da nam samo priključe vodu, a mi ćemo sve ostalo uraditi i uredno ćemo izmirivati sve obaveze", rekao je Srni Mektić.

On nije isključio mogućnost pokretanja sudskog spora protiv preduzeća "Vik".

Predsjednik Opštinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić je u današnjoj izjavi Srni rekao da u Velikoj Kladuši, prema podacima kojima raspolaže nadležna Policijska uprava, ima 1.000 migranata.

On je naveo da ima dana kada migrnti u većem broju dolaze na područje Velike Kladuše, ali i dana kada odlaze i pokušavaju preći preko hrvatske granice na putu ka zapadnoj Evropi.

"Oni su trenutno u privremenom smještaju na livadi pod šatorima od najlona. Tu naravno neće moći dočekati zimu i uslovi za boravak migranata nisu dobri. Nadležno Ministarstvo bezbjednosti BiH nije našlo rješenje za te ljudi da ih smjesti u neki čvrsti objekat", upozorio je Bašić.

Bašić je naglasio da na svim sastancima sa predstavnicima međunarodnih organizacija apeluje da nadležno ministarstvo pokuša naći rješenje i izmjestiti migrante sa te livade.

Prema njegovim riječima, dolaskom hladnijeg vremena u Velikoj Kladuši će biti sve više slučajeva da migranti provaljuju u napuštene objekte.

"Imamo mnogo kuća koje su namještene i uslovne za stanovanje u kojima nema vlasnika jer su na privremenom radu u inostranstvu. Ima slučajeva da migranti neovlašteno ulaze u te objekte. Može se očekivati da, kada dođu hladni dani, tih problema bude sve više", upozorio je Bašić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije