BiH

Mektić obećao spektakularna hapšenja

Mektić obećao spektakularna hapšenja
Mektić obećao spektakularna hapšenja

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da nema raspoložive mehanizme u sadašnjim propisima za operativno djelovanje te koordinaciju i kontrolu nad radom policijskih struktura u državi.

Kad bi ih imao, ustvrdio je, odlučno bi se suprotstavio mnogim kriminalnim pojavama. 

I pored toga što "nema odriješene ruke" u koordinaciji policijskih nivoa, on obećava da će u dogledno vrijeme biti hapšenja, onih "spektakularnih", u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Mektić je to kazao na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u čijem je dnevnom redu  Informacija njegovog ministarstva o stanju bezbjednostiu BiH u 2014. godini.

Većina diskutanata, a javljali su se uglavnom iz opozicionih klupa, izrekla je niz kritika jer smatraju da podaci navedeni u Informaciji ne daju realnu sliku niti pružaju pravi odgovor na pitanje - u kakvoj bezbjedonosnoj atmosferi zaista žive građani BiH.

Kao primjer su navodili zanemarljivo male količine droge, na primjer, navedene u Informaciji, koje su u prošloj godini zaplijenili granični policajci te drugi policijski nivoi, uprkos tome što u svakodnevnom životu vlada mišljenje da droge ima mnogo više oko nas, ali da vinovnici ostaju na slobodi.

Mektić ističe da su detalji u Informaciji navedeni na osnovu izvještaja iz entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, SIPA, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije i Službe za poslove sa strancima te da je Ministarstvo u ovom slučaju moglo samo da ih u dostavljenom obliku prezentira poslanicima.

Ministar zaključuje da u BiH nije umanjen stepen kriminaliteta već da se isključivo radi o smanjenoj aktivnosti u otkrivanju nekih krivičnih djela.

"Nezavisni odbor parlamenta BiH je najsnažnije sredstvo u rukama političkih elita", ustvrdio je.

O Informaciji njegovog ministarstva poslanici će formirati zaključke po završetku rasprave o svakoj tački dnevnog reda sjednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije