BiH

Mektić sutra u Savjetu ministara BiH o naoružavanju selefija

Mektić sutra u Savjetu ministara BiH o naoružavanju selefija
Foto: Arhivska fotografija | Mektić sutra u Savjetu ministara BiH o naoružavanju selefija

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić podnijeće sutra informaciju Savjetu ministara BiH o navodnom djelovanju hrvatskih obavještajaca na naoružavanju selefija u BiH.

Mektić će predočiti informacije kojima raspolažu bh. obavještajne službe, a u vezi s aktivnostima obavještajaca iz susjedne Republike Hrvatske na štetu interesa Bosne i Hercegovine.

Savjet ministara BiH zatražio je ove informacije nakon što je Žurnal objavio priču o tome da su agenti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske vrbovali bosanskohercegovačke selefije da prenose oružje u BiH, a sve kako bi predstavili tačnim tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarević da je BiH "leglo radikalizma".

Mektić je potvrdio ove navode ističući da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH spriječila prodiranje hrvatskih obavještajaca u našu zemlju. Zbog navoda u medijima ispitan je i u Tužilaštvu BiH koje je formiralo predmet o djelovanju hrvatskih obavještajaca i diplomata.

Članovi Predsjedništva BiH takođe su od Mektića tražili da im u roku od tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti, a o aktivnostima SOA-e i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

Još uvijek nije poznato kada je tačno Ministarstvo sigurnosti BiH primilo zaključak Predsjedništva BiH jer od dana prijema teče rok od tri dana koji su Mektiću dali Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Očekuje se da će ministar potpuno informaciju dostaviti članovima Predsjedništva BiH sutra ili najkasnije u petak.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije