BiH

Merkelova u Beogradu

Merkelova u Beogradu
Merkelova u Beogradu

BEOGRAD - Njemački kancelar Angela Merkel doputovaće danas u dvodnevnu posjetu Beogradu, tokom koje će se sastati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Merkelova će u Beograd stići danas u kasnim popodnevnim časovima, a ispred Palate Srbija na Novom Beogradu u 19.35 časova biće joj organizovan svečani doček, poslije čega će se sastati sa Vučićem.

Nakon sastanka Vučić i Merkelova će dati izjave novinarima, najavljeno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Merkelova će se sa Nikolićem sastati sutra u 9.15 časova u Palati Srbija, ali nakon ovog sastanka nije predviđeno obraćanje novinarima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da očekuje da će Merkelova na sastanku iznijeti "teške riječi u vezi sa Kosovom i Metohijom" i izrazio očekivanje da će biti zadovoljna ekonomskim reformama u Srbiji.

Merkelova je, uoči dolaska, rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak koji čine balkanske zemlje.

"Ono što prije više godina uopšte nije bilo moguće - da se u jednoj prostoriji sjedi i pregovara - danas je moguće. Ima još veoma puno da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza", istakla je Merkelova u video-poruci uoči posjete.

Za vrijeme posjete njemačkog kancelara bezbjednosne mjere u Beogradu biće podignute na najviši nivo, što, između ostalog, podrazumijeva da će na pojedinim lokacijama u gradu biti periodično obustavljan saobraćaj.

Sa Vučićem je planirana i večera, a narednog dana, na programu Merkelove biće doručak sa predstavnicima civilnog društva Srbije.

Merkelova će u okviru posjete Balkanu posjetiti Tiranu i Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije