BiH

Metju Periš: OHR treba hitno zatvoriti

Dragan Risojević

BANJALUKA - Metju Periš, bivši visokopozicionirani službenik OHR-a, kritikovao je međunarodnu zajednicu zbog politike snažnog intervencionizma u BiH kroz upotrebu širokih bonskih ovlaštenja i praksom kažnjavanja zvaničnika bez prezentovanja jasnih dokaza.

U autorskom članku u časopisu "Journal Intervention and State Building", bivši šef Pravnog odjela OHR-ove kancelarije u Brčko distriktu, založio se za zatvaranje OHR-a i snažniji angažman Evropske unije.

Periš tvrdi da se bonska ovlaštenja, koja su visokom predstavniku međunarodne zajednice data 1997. godine, protive Dejtonskom sporazumu i da su s pravnog aspekta neodbranjiva.

Odluke o smjenama bh. zvaničnika i nametanju zakona, koje su uslijedile nakon proširenja ovlaštenja visokog predstavnika, tvrdi Periš, i formalno su BiH napravile međunarodnim protektoratom.

U snažnoj kritici politike međunarodne zajednice Periš je podsjetio da je u periodu od 1998. do 2005. godine uklonjeno 119 zvaničnika i nametnuto 286 zakona. Sve to je, navodi, pratio "nedostatak pravičnog procesa".

"Otpušteni zvaničnici nisu dobijali nikakvo prethodno obavještenje o odluci, niti su imali ikakvu priliku da odgovore na prezentovane dokaze. I zaista, dokazi nisu ni morali da postoje", napisao je Periš.

On tvrdi da odluke o smjenama i nametanja raznih odluka nisu pratile adekvatna obrazloženja i da su zvanični razlozi, uglavnom, bili neadekvatni. Periš smatra da to i nije iznenađenje jer OHR, kako tvrdi, i nije imao istražioce koji bi ispitali navodne prekršaje nekog zvaničnika.

"Ponekad je pravi razlog za smjenu, kako se pričalo po kuloarima OHR-a, bila navodna optužujuća vojna obavještajna informacija, ali ona nikada nije bila jasno predočena žrtvi", napisao je Periš.

On tvrdi da je kvalitet tih informacija bio jako slab i ističe da su vojnici međunarodnih snaga poslani da po kafanama prikupljaju obavještajne podatke. Kad bi to učinili, piše Periš, takvi izvještaji stavljani su u dosijee bez ozbiljne selekcije, a to je kasnije, kako se izrazio, "citirano kao Očenaš".

Ocjenjujući rad visokih predstavnika, Periš je ocijenio da je Pedi Ešdaun vodio prema tome da entiteti "uvenu". U analizi rada institucija, nastalih Ešdaunovim nametanjem zakona, Periš tvrdi da one i ne mogu opstati bez snažnog međunarodnog nadzora.

On tvrdi da je Ešdaun po svaku cijenu želio napraviti državnu policiju, kako bi se zauvijek onemogućila secesija RS i ističe da je ubijedio Olija Rena, evropskog komesara za proširenje, da ovu reformu postavi kao uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Periš smatra da zemlja nije bila spremna za tako veliku reformu i da je, i u evropskom kontekstu, insistiranje na reformi policije, koje je uslijedilo i poslije odlaska Ešdauna, neodrživo.

"Mali broj modernih demokratija ima policijske snage u potpunosti pod centralnom kontrolom, jer sprovođenje zakona je po svojoj prirodi lokalna rabota... Još je teže zamisliti da se to čini u Bosni, jer zemlja nema zajedničke krivične zakone. U poslijeratnoj Bosni cjelokupna politička i pravna logika se suprotstavljala reformi policije za kakvu se zalagao OHR", naveo je Periš.

On je sugerisao EU da se, umjesto politike nametanja rješenja, zatvori OHR i primami BiH prednostima koje donosi članstvo u Uniji, prihvatajući je onakvom kakva jeste.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije