BiH

"Miće" pred licem pravde

"Miće" pred licem pravde
"Miće" pred licem pravde

SARAJEVO - Suđenje šestorici optuženih bivših pripadnika jedinice "Miće" za zločine počinjene u junu 1992. godine na planini Borje na području opštine Teslić počeće 12. februara, dogovoreno je danas na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

Tužilaštvo BiH predložilo je da na početku suđenja kao prvi dokaz budu pročitani i uloženi zapisnici izjava nekih osumnjičenih, na šta se Kerim Čelik, advokat petooptuženog Dragomira Kezunovića, usprotivio rekavši da "nema potrebe za tim žuriti", prenosi Birn.

Sudija Vesna Jasenković rekla je da će 12. februara početi suđenje čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi.

Odbrana prvooptuženog Dragana Marjanovića najavila je da se njihov ključni svjedok nalazi u Australiji, te da će se to svjedočenje obaviti posredstvom videolinka.

Šestorica optuženih u predmetu "Dragan Marjanović i drugi" prvobitno su bila u grupi s još sedmoricom osumnjičenih u predmetu nazvanom "Miće".

Dragana Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuka, Dragomira Kezunovića i Darija Slavuljicu optužnica tereti da su između 17. i 18. juna 1992. godine odveli 28 bošnjačkih i hrvatskih civila na planinu Borje, gdje su ih ubili iz vatrenog oružja.

U optužnici se navodi da je Marjanović bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske, a ostali optuženi pripadnici tog voda, a istovremeno i pripadnici vojnog dijela vojno-policijske formacije pod nazivom "Miće". /kraj/bm/dad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije