BiH

Mićić na Bosića, borba za zamjenika

Mićić na Bosića, borba za zamjenika
Mićić na Bosića, borba za zamjenika

BANJALUKA, BIJELJINA - Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine i jedan od potpredsjednika SDS-a, prema nezvaničnim informacijama prihvatiće kandidaturu za predsjednika ove stranke, a sabor SDS-a koji će se održati 10. maja mogao bi da bude poprilično buran s obzirom na to da još nije usaglašeno ni ko će biti zamjenik predsjednika najveće opozicione partije u RS, ako uopšte bude te funkcije jer se mijenja i Statut stranke.

Sa Mićićem danas nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se cijeli dan nije javljao na telefon, ali izvori "Nezavisnih" bliski ovoj stranci kažu da je, isključivo radi "mira u kući", prihvatio da na prijedlog opštinskih odbora ove stranke iz Bijeljine, Zvornika, Milića, Bratunca, Srebrenice i Osmaka bude kandidat za predsjednika SDS-a na predstojećem saboru.

"Realno, Mićić trenutno ima manje šanse od Bosića. Kaže da će kandidaturu prihvatiti samo kako bi smirio stanje u stranci. Zasad, od 450 delegata na saboru ima podršku njih oko 100", rekao je izvor "Nezavisnih".

Isti izvor navodi da će Mićić vjerovatno imati punu podršku delegata koji dolaze iz Bijeljine i okoline, zatim Zvornika i okoline, te dijela delegata iz Doboja. S druge strane, banjalučka regija zajedno sa centrima kakvi su Prijedor, Trebinje, Istočno Sarajevo daje punu podršku Bosiću kao kandidatu.

Ipak, stvari na terenu se mijenjaju iz časa u čas s obzirom na to da veliki broj delegata trenutno i ne zna da li će Mićić izaći na crtu Bosiću.

Dok pristalice Bosića unutar SDS-a danas nisu željele javno govoriti na temu predstojećeg sabora, oni koji ga ne podržavaju bili su poprilično glasni pa tako Kostadin Vasić, potpredsjednik za regiju Birač, iz koje je pet opštinskih odbora SDS-a predložilo Mićića za predsjednika, kaže da je Bosić u posljednjih 10 godina koliko vodi ovu stranku izgubio sve izbore.

On je rekao da je SDS izgubio opšte izbore 2006. godine, zatim lokalne 2008, pa opšte 2010. i 2014. godine, dok je uspjeh koji je postignut na lokalnim 2012. godine poništen prošlogodišnjim opštim izborima.

"Zato su potrebne promjene na čelu SDS-a", rekao je Vasić.

On je dodao da je sve sada na Mićiću i da sve zavisi od njegovog pristanka na trku.

Sam Bosić, komentarišući predstojeći sabor na kojem će biti izabran predsjednik i članovi Glavnog odbora, rekao je da više kandidata nije neobično za SDS.

"Moguće je da bude više kandidata, mi smo stranka koja ne zavisi od jednog čovjeka i ono što odluči Skupština - tako će biti", rekao je Bosić.

Što se tiče izbora zamjenika predsjednika SDS-a, iako je ostalo još nešto više od desetak dana do sabora, još nije poznato ko će obavljati tu funkciju s obzirom na to da na nju ciljaju Nenad Stevandić, aktuelni potpredsjednik NS RS, i Darko Babalj, delegat SDS-a u Domu naroda parlamenta BiH.

Stevandić nam je potvrdio da je već podnio kandidaturu za potpredsjednika, dok će to Babalj učiniti vjerovatno danas. Inače, još nije poznato da li će ova funkcija biti u SDS-u jer je aktuelno Predsjedništvo stranke za sabor pripremilo novi statut SDS-a koji umjesto zamjenika uvodi funkciju predsjednika Glavnog odbora. Izmjena Statuta prva je tačka dnevnog reda na saboru.

"San svakog poltrona i ulizice je da na izborima ima samo jedan kandidat koga baš on podržava", napisao je Nenad Stevandić na svom Twitter profilu, a u telefonskom razgovoru kratko je prokomentarisao da je to sve što ima da kaže.

On je, takođe, potvrdio da je prije dva dana podnio kandidaturu za zamjenika predsjednika SDS-a, ali da se još ništa ne zna i da sve to zavisi od ovog statuta koji treba da bude usvojen na saboru.

Što se tiče zamjenika predsjednika, izvor "Nezavisnih" kaže da velike šanse imaju i Stevandić i Babalj i sve će zavisiti od toga za koga će na terenu raditi ljudi bliski Bosiću.

Obustavljena istraga

Specijalno tužilaštvo RS donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine, jer iz prikupljenih dokaza ne proizlaze osnove za sumnju da je učinio krivično djelo izazivanja opšte opasnosti.

Predsjednik RS Milorad Dodik 2. juna 2014. tužilaštvu je podnio prijavu protiv NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da su u maju 2014. godine, prije i u vrijeme poplava koje su pogodile veći dio RS, počinili ovo krivično djelo. Među tim licima je bio i Mićić, prenosi BN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije