BiH

Migranti u grupama borave oko Željezničke stanice u Sarajevu

Migranti u grupama borave oko Željezničke stanice u Sarajevu
Foto: N.N. | Migranti u grupama borave oko Željezničke stanice u Sarajevu

SARAJEVO - Premještanjem veće grupe migranata iz parka u centru Sarajeva, preko puta Vijećnice, u izbjeglički centar u Salakovcu, problem ilegalne migracije nije nestao, nego je samo postao manje vidljiv.

Migranti se sada, uglavnom u manjim grupama, kreću oko Željezničke stanice u Sarajevu, spavaju po klupama i pokušavaju na svaki način da dođu do granice Hrvatske, ali, kako kažu, ne bi im predstavljao nikakav problem i da se nastane u BiH.

Izbjeglice iz Pakistana Nadim Zahadi i Mohamed Zaid krenuli su prije godinu i po dana pješice iz pokrajine Kašmir i stigli su u BiH prije četiri dana.

"Zbog stalnih nestabilnosti između Indije i Pakistana u pokrajini Kašmir tamo više ne možemo da živimo. Rasprodali smo sve što smo imali u Kašmiru i selili se po različitim dijelovima Pakistana. Nakon toga krenuli na put prema Italiji gdje želimo da radimo i normalno živimo", rekao je Zahadi Srni.

On je naglasio da je prije četiri dana stigao u BiH iz Srbije i da je bio u izbjegličkim centrima u Turskoj i Grčkoj.

"Naša manja grupa je zajedno krenula iz Pakistana. U Turskoj je bilo i izbjeglica iz Avganistana, Sirije, Libije. Sada se u BiH nadamo da ćemo ostati 15-tak dana i produžiti preko Hrvatske i Slovenije do Italije", rekao je Zahadi.

Zahadi i Zaid ističu da nemaju članova porodice koji žive u Evropskoj uniji i nadaju se da bi u Italiji mogli dobiti poslove molera, zavarivača i keramičara, koje su radili prije nego što su krenuli u izbjeglištvo.

"Nadam se da ćemo doći do granice sa Hrvatskom. Spremni smo da radimo sve i u BiH, dovoljno je da nam neko ponudi bilo kakav posao. Što se mene tiče, ja bih ostao i u BiH, s obzirom na to da ima muslimana, samo ako nam ponude da radimo i smještaj", rekao je Zaid.

On je napomenuo da je jedan dio izbjeglica, koji su bili sa njima prije nekoliko dana, produžio put prema Bihaću, jedan je dio pristao da se registruje, a jedan dio zbog nepovjerenja prema vlastima u BiH to ne želi da učini.

Grupa migranata iz Pakistana se nada da će uspjeti da dođe do Bihaća, a nakon toga i do granice sa Hrvatskom, ističući da se nemaju gdje vratiti u Pakistan.

"Nadamo se da ima dobrih ljudi koji će nam pomoći da dođemo do Bihaća. Ostali smo bez novca i nadamo se da ćemo sresti nekog od naših zemljaka kojima je ostalo više novca", kaže Zaid.

Građani Sarajeva se prave da ne primjećuju ove manje grupe mahom mladića afro-azijskog porijekla koje sjede po klupama u okolini Željezničke stanice.

Migranti su upoznati o činjenici da bi u izbjegličkom centru u Salakovcu mogli da dobiju smještaj i da budu zbrinuti na nekoliko dana, pod uslovom da budu registrovani.

Grupa od oko 270 migranata, koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod sarajevske Vijećnice, su u pet autobusa 18. maja prebačeni u izbjeglički centar Salakovac.

Tu grupu migranata je juče posjetila i ministar za izbjelice i raseljena lica u Savjetu ministara Semiha Borovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije