BiH

Mihajlov: Tužilaštvo BiH konačno počelo da radi svoj posao

ŠAMAC - Za četvoricu bivših pripadnika HVO-a iz Odžaka postoje čvrsti dokazi da su učestvovali u silovanjima, udaranju i ubijanju srpskih zatočenika 1992. godine i njihovo hapšenje pokazuje da je Tužilaštvo BiH konačno počelo da radi svoj posao, izjavio je Srni predsjednik Udruženja logoraša iz Broda Ahe Mihajlov.

Mihajlov kaže da se nada da Tužilaštvo BiH neće stati na tome, napomenuvši da je u Brodu 1992. godine bilo 10 logora, te da imaju više od 2.000 stranica dokaznog materijala ali ga da Tužilaštvo i Sud BiH nisu koristili nakon što je vraćen iz Haga.

Prema njegovim riječima, u julu 1992. godine u Brodu je bilo više od 2.000 logoraša iz Dervente, Odžaka, Novog Grada nakon što je ta područja oslobodila Vojska Republike Srpske, a hrvatsko-muslimanske paravojne i regularne snage se povukle.

"Logoraši su 1992. godine prebacivani iz Broda u Slavonski Brod, Orašje, pa su završavali u Ljubuškom, Čitluku. Bilo je logoraša  koji su proveli 13 mjeseci u logoru i prošli više od 10 kazamata", objašnjava Mihajlov.

Za zločine na području Broda podignuto je šest optužnica. Mihajlov navodi da se postupak trenutno vodi protiv jednog lica, dok se ostalih pet lica, protiv kojih je podignuta optužnica, nalazi u Hrvatskoj.

On je istakao da se u procesu za ratne zločine nad Srbima, koji se na Sudu BiH vodi protiv Indire Vrbanjac, vrši pritisak na svjedoke.  "Imamo i saznanja da svjedoke pokušavaju potkupiti, znajući kakva je finansijska situacija", pojašnjava Mihajlov.

On je ukazao na veliki problem s kojim se susreću bivši logoraši jer njihov status nije zakonski regulisan.

"Jednim dijelom logoraši su `ugrađeni` u Zakon o civilnim žrtvama rata, ali nema zakona o logorašima. To je dosta uticalo da su se pojedini logoraši razočarali i neće da učestvuju u dokazivanju zločina", naveo je Mihajlov.

Kao još jedan problem navodi činjenicu da bivši logoraši umiru, a prethodno je njihove izjave sud prihvatio i ovjerio.

Bivši pripadnici 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Odžak Marijan Brnjić, Pavo i Ilija Glavaš i Martin Barukčić uhapšeni su prije tri dana u Odžaku zbog ratnog zločina nad srpskim civilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije