BiH

Mihajlović: Odluka Glavnog odbora SDP-a je na štetu srpskog naroda

SARAJEVO - Odluka Glavnog Odbora /GO/ SDP-a BiH da delegati daju svoje potpise kandidatu koji mora biti dostojan obavljanja funkcije potpredsjednika Federacije BiH je na štetu srpskog naroda jer definitivno ne predstavlja dogovor Srba, izjavio je delegat Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slaviša Mihajlović /SNSD/.

"Tu definitivno nije riječ o srpskom dogovoru. Tu je i odluka /zamjenika predsjednika SDA/ Bakira Izetbegovaća da iskoristi svoju političku snagu i na osnovu bošnjačke nacionalne strategije rashoduje sve srpske pozicije", rekao je Mihajlović.

On je naglasio da su i /predsjednik Demokratskog fronta/ Željko Komšić, ali i jučerašnja odluka GO SDP u Tuzli pomogli da se donese jedna takva odluka koja je na štetu srpskog naroda.

"Takva odluka je na kraju obesmislila i Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali i glasove Srba koji žive u FBiH", rekao je Mihajlović.

On kaže da je iznenađen stavom predstavnika Srba u organima BiH, prije svega predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića koji, kao dio koalicije sa SDA i DF, nisu iskoristili političke kapacitete i tražili funkcije potpredsjednika FBiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda, kada to nije mogao SNSD.

"Nije mi jasno zašto nisu tražili pozicije potpredsjednika FBiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda kako bi zaštitili interese Srba u FBiH. Očigledno je da su cijelo vrijeme dok su trajali pregovori bili indiferentni i poslali poruku da ih ne interesuje srpski narod koji živi u Federaciji", smatra Mihajlović.

On je naglasio da je SNSD proteklih dana pokušao razgovore o izboru potpredsjednika Doma naroda i FBiH vratiti u Klub srpskog naroda insistirajući da se pregovori vode unutar Kluba umjesto po tajnim sastancima u kabinetima.

"Na taj način smo željeli upravo dati i snagu Klubu Srba da se postigne širi konsenzus o izboru potpredsjednika Doma i FBiH. Moram priznati da je SNSD djelimično uspio u tome", rekao je Mihajlović.

On je dodao da je u tom nastojanju očekivao i podršku SDP-a koji je, čini se, "pokleknuo zbog nekih ličnih interesa".

"Sada imamo jednu ružnu poruku srpskom narodu u FBiH od SDP-a i DF-a da ne može ostvariti nikakav uticaj i da će naredne godine u kojim nas očekuju ustavne promjene biti veoma teške ukoliko nas Republika Srpska ne zaštiti", ukazao je Mihajlović.

Na drugoj sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH, održanoj juče u Tuzli, članovi ovog partijskog organa dali su podršku tome da delegati SDP-a u Klubu Srba Doma naroda federalnog parlamenta, ukoliko bude potrebe, nedostajućim potpisima podrže kandidata za potpredsjednika FBiH koji bi trebalo da bude predložen na narednoj sjednici Doma naroda FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije