BiH

Mihajlović: Ustavni sud otvorio "Pandorinu kutiju"

Mihajlović: Ustavni sud otvorio "Pandorinu kutiju"
Mihajlović: Ustavni sud otvorio "Pandorinu kutiju"

MOSTAR - Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slaviša Mihajlović upozorava da tumačenja Ustavnog suda Federacija BiH dovode u pitanje mnoge odluke, ali i izbor federalne vlasti.

"Ako je Ustavni sud Federacija BiH vrhovni tumač Ustava i ako će Federacija poštivati njegove odluke, onda je potrebno preispitati ustavnost i formiranja vlasti i donošenje odluka u Domu naroda. Ali, neće me čuditi ako se u Federaciji BiH i sada ogluše, kao i mnogo puta do sada", ističe Mihajlović.

On za Srnu ocjenjuje da je Ustavni sud Federaciji BiH bez razloga otvorio "Pandorinu kutiju", te da nije adekvatno tumačio zahtjev Kluba Srba i naglašava da se, prema Poslovniku o radu Doma naroda, odluke donose većinom verifikovanih mandata.

"Ovo je prvi put da je Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacija BiH pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa i trebalo bi se obzirnije pristupiti tome", naglašava Mihajlović.

On ukazuje da je Ustav Federacije BiH pun manjkavosti, pa je zbog toga i nepopunjen Klub Srba u Domu naroda, što je potrebno ispraviti rješenjima u Izbornom zakonu BiH.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije donijelo je odluku da nije prihvatljiv zahtjev Kluba Srba u federalnom Domu naroda za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Zahtjev je iznijet prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi, a pokrenulo ga je deset delegata Kluba jer za to nije potrebna dvotrećinska većina od 17.

Klub Srba u Domu naroda Federacije BiH sada broji 13 delegata jer nakon izbora nije popunjen.

"Vijeće smatra da deset članova Kluba ne predstavlja dvotrećinsku većinu iako Klub delegata nije popunjen u punom kapacitetu.

Imajući u vidu da klubovi konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije imaju po 17 članova prema Ustavu, smatramo da nisu ispunjene procesne pretpostavke o prihvatljivosti zahtjeva", navodi se u obrazloženju Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH.

Prema Ustavu Federacije BiH, sastav Doma naroda Parlamenta je paritetan, tako da svaki konstitutivni narod ima isti broj delegata. Od ukupno 58 delegata, po 17 mora biti iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, a sedam iz reda ostalih.

Međutim, srpski narod u Federaciji BiH ima 13 delegata, a potpredsjednik iz reda srpskog naroda nije izabran!

Prema Izbornom zakonu BiH, delegati se biraju iz kantonalnih skupština, a nakon opštih izbora prošle godine utvrđeno da je u kantonalne skupštine izabrano tek 16 Srba.

Računalo se da će tako u Domu naroda nedostajati jedan Srbin, a ne četiri.

Međutim, stvar se dodatno zakomplikovala kada su se trojica Bošnjaka iz Sarajeva – Haris Pleho, Nermin Bjelak i Rasim Smajić izjasnila kao Srbi?! Nakon što je upućen prigovor Centralnoj izbornoj komisiji BiH /CIK BiH/, nije im ovjeren mandat u Domu naroda Parlamenta Federacije.

CIK je nakon toga utvrdio da se po hitnom postupku izmijeni Izborni zakon BiH. Međutim, od toga nije bilo ništa.

Iz SDP-a BiH tvrde da će delegati ove stranke pokrenuti sve potrebne procedure da bi se pred Ustavnim sudom Federacije BiH utvrdila ustavnost trenutne vlasti, kao i sve akte koje je usvojio Dom naroda.

Dom naroda sada radi sa 54 delegata umjesto sa 58, koliko mora imati, a odluke donosi većinom od 28.

Ako bi se najnovije tumačenje koje dolazi iz Ustavnog suda analogno primijenilo na cijeli Dom naroda - to bi značilo da većina u Domu naroda nije 28 već 30.

Iz SDP-a podsjećaju da su mnoge važne odluke i zakoni doneseni upravo glasovima 28 delegata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije