BiH

Mikić pozvao na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona

Mikić pozvao na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona
Mikić pozvao na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona

SARAJEVO - Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić pozvao je danas Parlamentarnu skupštinu BiH na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Mikić je danas predstavio Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Izvještaj CIK-a o opštim izborima iz oktobra 2014. godine, ističući da je to prvi izvještaj Komisije o nekim provedenim izborima.

Namjera dostavljanja ovog izvještaja, prema Mikićevim riječima, bila je da se parlament BiH podstakne na korake s ciljem sticanja uslova za popunjavanje Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Podsjećajući da je u Domu naroda federalnog Parlamenta popunjeno 13 od 17 mjesta namijenjenih srpskom narodu, Mikić je pozvao Parlamentarnu skupštinu na donošenje hitnih zakonskih izmjena da bi ovaj problem bio riješen i Klub Srba popunjen.

On je dodao da je cilj izvještaja o opštim izborima i da se parlament BiH podstakne na formiranje interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. 

Ističući da Izborni zakon ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini, Mikić je konstatovao da ima vremena da u toku ove godine bude sačinjen, ako to parlament ocijeni potrebnim, i novi prijedlog Izbornog zakona. 

"Važeći Izborni izakon BiH treba temeljno pretresti, možda sačiniti i novi, u kojem bi bilo zadržano sve pozitivno iz sadašnjeg", rekao je Mikić.

On je podsjetio da je prošla interresorna radna grupa za izborni zakon usaglasila 28 amandmana, ali da nijedan nije otišao u parlamentarnu proceduru jer nije postignuta saglasnost o amandmanu u vezi sa gradom Mostarom. 

"Molim u ime svojih kolega da ovaj izvještaj prihvatite i da se pristupi formiranju interresorne radne grupe za izborni zakon", zaključio je Mikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije