BiH

Mikula: Rumunija podržava BiH na evropskom putu

Mikula: Rumunija podržava BiH na evropskom putu
Mikula: Rumunija podržava BiH na evropskom putu

BANJALUKA - Državni sekretar Rumunije za političku analizu i veze sa parlamentom g. Viktor Mikula je učestvovao na Ministerskom sastanku Centralnoevropske inicijative (CEI) organizovanom od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine dana 16. juna 2016. godine u Banjoj Luci.

Državni sekretar Viktor Mikula je u svom govoru naglasio uvažavanje i podršku Rumunije tekućoj fazi predsjedavanja Bosne i Hercegovine CEI-em.  Rumunski državnik je rekao da ovaj mandat predstavlja dodatnu, korisnu vježbu zajedničke odgovornosti u promovisanju regionalne saradnje, sveobuhvatni cilj jačanja stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. Iskustvo stečeno ovim predsjedavanjem će pomoći Bosni i Hercegovini da održi korak unutrašnjih reformi te doprinese napretku na evropskom putu.

U svom obraćanju, državni sekretar Viktor Mikula je ponovio stalnu podršku Rumunije proširenju EU i NATO-a za zemlje koje dokazuju posvećenost ispunjavanju pristupnih kriterija. Državni sekretar Rumunije je naglasio važnost odbrane demokratije te osiguravanja slobode izbora za zemlje u regionu.

U tom je kontekstu ponovio čvrstu podršku Rumunije Moldaviji na njenom putu ka evropskim integracijama te pozvao na punu podršku članica CEI-ja kako bi se ostvarili ciljevi država koje iskazuju jaku opredjeljenost za reforme na njihovom putu ka evropskim integracijama.  Takođe je naglasio da proces evropskih integracija podrazumijeva jaku obavezu provođenja unutrašnjih reformi u potecijalnim zemljama kandidatima.

Sa tačke gledišta Rumunije, glavna uloga CEI-ja u predstojećem periodu mora biti kontinuirana podrška procesu unutrašnjih reformi članica CEI-ja koje još nisu članice EU, naročito kroz ojačavanje privredne saradnje radi privrednog oporavka cijelog regionia.

U tom smislu, učesnici Ministarskog sastanka su usvojili sljedeće dokumente bitne za privrednu saradnju unutar CEI-ja:  Odluka o budžetskom fondu za saradnju CEI 2017, Uloga akcionog plana CEI-ja 2017-2020 i Odluka Predsjedništva CEI-ja za 2017. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije