BiH

Milorad Dodik: Ovaj prostor nije sultanat niti će ikada to biti

Milorad Dodik: Ovaj prostor nije sultanat niti će ikada to biti
Foto: Tanjug | Milorad Dodik: Ovaj prostor nije sultanat niti će ikada to biti

BANJALUKA - Izjava turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da "nikada neće ostaviti BiH, koju mu je u 'amanet' ostavio Alija Izetbegović" je neprihvatljiva, opasna po mir i stabilnost u BiH i otkriva sve neootomanske ambicije Turske na Balkanu, naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Možda Erdogan jeste potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitaće se. Sve što Erdogan može da čuva u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet", istakao je predsjednik Srpske na pitanje Srne da prokomentariše Erdoganovu izjavu da nikada neće ostaviti BiH, te da je ona "amanet" koji mu je na samrti ostavio Alija Izetbegović. 

Dodik je rekao da Erdogan zaboravlja da dva od tri konstitutivna naroda vladavinu Turaka u BiH pamte po krvi koju je ovdje prolilo hrišćansko stanovništvo i koje je tek njihovim dolaskom upoznalo islam na najbrutalniji način. 

"A i treći narod, čiji predstavnici danas pozivaju Erdogana da brine o njima, nisu potomci sultana Fatiha. I oni su prije otomanskih pohoda bili hrišćani, i to je nešto što ne treba posebno dokazivati", podsjetio je Dodik. 

On je naglasio da "politika odnošenja djece u sepetima i 'danka u krvi' nije nikakvo civilizacijsko dostignuće, već svjedočenje o krvavom pohodu i boravku Turaka na ovom prostoru, koje je i nakon više od stotinu godina živo u našem istorijskom pamćenju. 

"Zato, Erdogan treba da brine o svom sultanatu, a mi znamo kako da brinemo o svojoj državi Republici Srpskoj", poručio je predsjednik Srpske. 

Erdogan je na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća u Istanbulu rekao da mu je Alija Izetbegović dan pred smrt rekao da su Erdogani potomci sultana Fatiha i da BiH ostavlja njemu u "amanet". 

"Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije", rekao je Erdogan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije