BiH

Milutinović: Vlasti u Sarajevu pucale na sopstveni narod

Milutinović: Vlasti u Sarajevu  pucale na sopstveni narod
Milutinović: Vlasti u Sarajevu pucale na sopstveni narod

SARAJEVO - U odbranu Ratka Mladića u Hagu je svjedočio bivši portparol Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Milovan Milutinović, koji je izjavio da su muslimanske vlasti u Sarajevu tokom rata pucale na sopstveni narod da bi optužile Srbe.

Tadašnji potpukovnik Milutinović kao primjere je naveo eksplozije u redu za hljeb u ulici Vase Miskina u maju 1992. godine, te obje eksplozije na pijaci Markale, u februaru 1994. godine i avgustu 1995. godine.

U tim incidentima stradalo je ukupno oko 150 građana Sarajeva, a ranjeno je više od 200 osoba.

Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, optužnica tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim minobacačkim i snajperskim napadima.

Milutinović je tvrdio i da su poslije druge eksplozije ispred Markala 28. avgusta 1995. ruski istražitelji utvrdili da su ''neke žrtve umrle ranije, a njihova tijela su bila razmijenjena''.

Za rat u BiH, svjedok je okrivio muslimansko rukovodstvo, podsjećajući da je njihov lider Alija Izetbegović u skupštini BiH rekao da je ''spreman da žrtvuje mir za suverenost BiH''.

Milutinović je kazao i da su, dva dana poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine predstavnici lokalnih Muslimana u susretu s Mladićem u bratunačkom hotelu ''Fontana'' izrazili želju da odu.

Mladić im je, po svjedoku, poručio da će svima biti omogućeno da odu gdje žele ili da ostanu.

Podređenom komandantu Drinskog korpusa VRS-a Radislavu Krstiću, Mladić je, kako je kazao Milutinović, naredio da se ''ponašaju kao vitezovi'' i da ''nikome ne smije biti naneseno zlo''.

- General Mladić kazao je i da će biti zadržani svi muslimanski muškarci za koje se sumnja da su počinili ratne zločine - rekao je Milutinović, tvrdeći da su oni kasnije predati Crvenom krstu.

Na pitanje sudija zna li da su zadržani muškarci kasnije strijeljani po kratkom postupku, svjedok je odgovorio: ''Prvi put čujem za to''.

U pisanoj izjavi, Milutinović je podvukao i da vjeruje da general Mladić, ''kao oficir i čovjek, nikada nije mogao izdati naređenje protivno Ženevskim konvencijama''.

- Iako sam bio načelnik Informativne službe, ja desetak dana poslije gotovo da nisam znao za zločine koji su se desili u Srebrenici - kazao je on.

Mladić je optužen za genocid počinjen nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a.

Dokazujući da je Mladić morao biti obaviješten o ubistvima u Srebrenici, tužilac  je citirao niz tekstova iz zapadne štampe objavljenih sredinom jula 1995. godine sugerišući da je Milutinovićeva služba te navode prenosila svom komandantu koji je to ''želio da zna''.

- Svakako da mislim da smo i saopštavali to generalu Mladiću, ali nismo znali koliki je nivo tih egzekucija - da kažem zločina - na tim prostorima - izjavio je Milutinović, tvrdeći, međutim, da ''nije znao'' ko je zločine počinio.

Svjedok je potvrdio da je za film beogradskog novinara Zorana Petrovića-Piroćanca, na kojem se vidi gomila leševa u selu Kravica 13. jula 1995. godine saznao desetak dana kasnije i da je GŠ VRS-a uložio napore da do tog filma dođe.

Mladiću, optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, suđenje će biti nastavljeno 19. januara 2015. godine, poslije praznične pauze u radu Haškog tribunala, javio je BIRN - Justice Report.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije