BiH

Minić: Pomoć Vlade i donatora obavezuje na predan rad

Minić: Pomoć Vlade i donatora obavezuje na predan rad
Minić: Pomoć Vlade i donatora obavezuje na predan rad

ŠAMAC - Načelnik opštine Šamac Savo Minić izjavio je danas da pomoć koju je ova opština do sada dobila od Vlade Republike Srpske i drugih donatora obavezuje na maksimalnu oziljnost i predan rad.

"Održavanje sjednice Vlade Republike Srpske u Šamcu je za građane znak da imamo podršku, kao i druge opštine koje su poplavljene", rekao je Minić na konferenciji za novinare nakon posebne sjednice Vlade.

Načelnik opštine Šamac naveo je da je dosadašnja preliminarna procjena štete od poplava u ovoj opštini oko 120 miliona KM.

Prema njegovim riječima, u majskoj poplavi potopljeno je cijelo gradsko jezgro i 15 mjesnih zajednica sa oko 4.000 kuća, od čega oko 2.900 domaćinstava ima preduslove za dobijanje vaučera za obnovu domaćinstava iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Minić je istakao da je na ovom području potopljeno 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 1.600 hektara presijano nakon povlačenja vode.

Štetu od poplava prijavilo je 230 privrednih subjekata na području opštine.

Minić je najavio da će u saradnji sa Razvojnim projektom UN /UNDP/ već za 20 dana u Šamcu biti obezbijeđeno 40 montažnih kuća za porodice koje nemaju mogućnost povratka u poplavom razorene objekte.

Prema njegovim riječima, komisije su do sada evidentirale 190 kuća na ovom području u kojima nije moguć život nakon poplave.

On je poručio da život u Šamcu nakon velike katastrofe teče dalje i naveo niz projekata obnove koji već traju na ovom području, kao što su sanacija zgrade opštinske uprave, osnovne i srednje škole, a do kraja sedmice biće raspisane i javne nabavke za sanaciju objekata vrtića i Centra za socijalni rad.

"Pravac opštine Šamac, koji smo usaglasili sa Vladom Republike Srpske, je prvenstveno obezbjeđivanje krova nad glavom za one koji ga sada nemaju, izgradnja obaloutvrde i projekti u poljoprivredi i privredi", rekao je Minić.

On je dodao da će, zahvaljujući posebnom statusu koji je za Šamac i Doboj obezbijedila Vlada, ali i sadašnjoj medijskoj pažnji koja će biti iskorištena za privlačenje stranih investicija, lokalna vlast nastojati da omogući razvoj Šamca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije