BiH

Ministarstvo finansija RS: Nema svrhe polemisati sa PDP-om

Ministarstvo finansija RS: Nema svrhe polemisati sa PDP-om
Foto: Ilustracija | Ministarstvo finansija RS: Nema svrhe polemisati sa PDP-om

BANJALUKA - U Ministarstvu finansija Republike Srpske ističu povodom PDP-ove kritike usvajanja seta zakona Vlade Srpske koji imaju za cilj povećanje plata svim radnicima, da nema svrhe polemisati o stopama poreza i doprinosa sa onima koji kažu da su "radnici veliki teret poslodavcima".

"Neka prvo tu svoju tvrdnju objasne radnicima u Srpskoj od kojih očekuju podršku. Smatramo da su radnici ti koji stvaraju i za sebe, ali i za poslodavce", rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

 Iz Ministarstva finansija poručuju da se PDP u ovim kritikama po ko zna koji put zalaže za svoje, a ne za stvarne interese radnika.

"Predlažu mjere koje je Vlada još prošle godine usaglasila i potpisala sa sindikatom i poslodavcima. Sve te mjere su usaglašene i jasno definisane, a dostupne su javnosti na portalu Vlade", navode iz Ministarstva finansija i dodaju da su javnosti dostupna i makroekonomska kretanja koja, uz unaprijed definisane mjere Vlade, vode građane ka boljem standardu.

PDP je, umjesto simboličnog rasta zarada u Republici Srpskoj, predložila trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate, odnosno smanjenje dijela bruto plate koji ubire država.

 Iz PDP-a je saopšteno da su sadašnja poreska davanja za plate previsoka i to čini radnu snagu velikim teretom za poslodavce i ujedno motiviše rad u sivoj zoni.  

"Cilj je opterećenje na rad smanjiti na 50 odsto od neto plate koliko je iznosila kada je Vladu vodio PDP, sa sadašnjih iznad 60 odsto od neto plate, te dugoročno raditi na daljem smanjivanju poreskog klina koji bi privredu učinio konkurentnijom i onom koja privlači, a ne odbija investitore", istakli su u PDP-u.

 Narodna skupština usvojila je na posljednjoj sjednici, po hitnom postupku, set zakona čije će izmjene i dopune rezultirati povećanjem plata svih zaposlenih u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije