BiH

Ministarstvo izbjeglih i raseljenih FBiH: Milione podijelili bez javnog poziva

Ministarstvo izbjeglih i raseljenih FBiH: Milione podijelili bez javnog poziva
Ministarstvo izbjeglih i raseljenih FBiH: Milione podijelili bez javnog poziva

SARAJEVO - Ne poštujući vlastite procedure, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH prošle je godine dodijelilo novac za obnovu kuća i zgrada bez javnog poziva.

Sredstva za održivi povratak su dodjeljivana i nekim pravnim subjektima koji nisu bili registrovani u sudu, dok nije kontrolisano da li je namjenski utrošeno oko 1,4 miliona KM granta za održivi povratak u Srebrenicu.

Ovo je navedeno u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH o finansijskom radu Ministarstva izbjeglih FBiH u prošloj godini.

Revizori su upozorili da dodjelom novca za obnovu i održivi povratak na osnovu pojedinačnih zahtjeva i bez javnog poziva nije osigurana puna transparentnost izbora korisnika i trošenja javnog novca.

Naveli su da je za obnovu dato najmanje 7,2 miliona KM na osnovu zahtjeva korisnika, mada je trebalo da bude raspisan javni poziv. Ista zamjerka je bila na dodjelu novca za obnovu zgrada kroz projekat podrške povratku Srba na područje FBiH.

Revizori su ukazali i da je, s obzirom na značajan iznos potrošen za održivi povratak, oko 7,9 miliona KM, trebalo raspisati javni poziv.

Za obnovu i održivi povratak dat 15,1 milion KM, a da nije raspisan javni poziv

"Kod izgradnje spomen-obilježja u većini slučajeva nije prezentirana dokumentacija koja bi potvrdila opravdanost postupanja po zahtjevu za odobrenje sredstava, a to je ispunjenje kriterija broja stradalnika za koje se grade spomen-obilježja", istaknuto je u izvještaju.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH, kazala je da federalno ministarstvo nije objavljivalo javni poziv, ali je išlo na teren, te da ona garantuje da su sredstva za obnovu i održivi povratak otišla u prave ruke.

Federalni revizori su naglasili i da za gradnju puta Kragljivode - Krst, za šta je Ministarstvo potpisalo ugovor s općinom Srebrenica, nije proveden postupak izbora korisnika, a izvođač radova je "Euroasfalt" Sarajevo.

Inače, ovo ministarstvo je potrošilo ukupno oko 28,7 miliona KM, od čega 26,1 milion KM na tekuće transfere i kapitalne grantove, a na vlastite izdatke oko 2,6 miliona KM, od čega 1,5 milion KM za plate i naknade 64 zaposlena.

Izjavu bivšeg ministra za izbjeglice i raseljene osobe FBiH Edina Mušića nismo uspjeli dobiti, dok je sekretar resornog ministarstva Suvad Hadžialić danas bio na službenom putu.

Telefonski računi

Ni u trošenju za potrebe Ministarstva nije poštovan zakon, pa je 33.800 KM za održavanje vozila i nabavku auto-guma plaćeno dobavljačima s kojima nije zaključen ugovor i jednim koji je imao ugovor, ali je izabran bez provođenja postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača.

"Ne može se potvrditi opravdanost isplate 37.000 KM za ugovore o djelu jer su zaključeni za obavljanje poslova koji su redovni po Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva", naveli su revizori.

U izvještaju su istakli i da je upitno plaćanje oko 12.300 KM ultra dopuna i računa mobilnih telefona jer nisu glasili na ime Ministarstva već uposlenika, pa ne može biti potvrđeno da su troškovi nastali po osnovu obavljanja poslova iz nadležnosti Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije