Ministarstvo novac za izvoz prebacilo na zapošljavanje

Siniša Vujanović - 23.05.2012 18:38
Ministarstvo novac za izvoz prebacilo na zapošljavanje

BANJALUKA - Ministarstvo industrije, energetike i razvoja RS u 2011. godini prebacilo je pet miliona maraka s pozicije subvencija za podsticaj izvoza na subvencije za podsticaj zapošljavanja nezaposlenih lica u RS.

Zbog ovoga i još nekoliko propusta Glavna služba za reviziju javnog sektora RS Ministarstvu je dala mišljenje s rezervom.

"Revizija je uvidom u dokumentaciju utvrdila da je Ministarstvo iskazalo veće izvršenje rashoda u iznosu od 1.451.746 KM, koje se odnosi na subvencije za podsticaj zapošljavanja nezaposlenih u RS. Za taj iznos rebalansom budžeta sredstva su bila odobrena i potpisani su odgovarajći ugovori, ali do kraja godine nisu ispunjeni uslovi iz ugovora za priznavanje stvarnih obaveza prema korisnicima", navode revizori i pojašnjavaju da je od strane Ministarstva pogrešno evidentiran i terećen budžet tekuće godine.

I kod nabavke putničkog vozila za potrebe Ministarstva utvrđene su određene neusklađenosti sa Zakonom o javnim nabavkama, koji ne poznaje postupak zamjene "staro za novo", a što je učinjeno u ovom slučaju.

Revizori navode da je u 2011. godini po osnovu datih koncesija Ministarstvo naplatilo svega 47 odsto dugovanja

"Mišljenje revizije je da se u postupku javne nabavke novih vozila ne mogu istovremeno prodavati stara vozila i to kao dio jedinstvenog postupka javne nabavke. U postupku nabavke robe, usluga i radova ugovorni organ obavezan je da primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, a za prodaju robe potrebno je da se primjenjuje pravilo javne licitacije", naveli su revizori i dodali da potencijalni ponuđači moraju imati jednak tretman i da sve treba da bude transparentno.

Revizori su otkrili da je Ministarstvo isplatilo 4.175 KM naknada za troškove mobilnih telefona, što je suprotno zaključku Vlade RS iz februara prošle godine kojim su ukinuta plaćanja naknada za navedene troškove.

Ostvareni prihodi od 6.484.339 KM po osnovu dodijeljenih koncesija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS u 2011. godini manji su za 7.192.481 KM ili 47 odsto od planiranih za taj period, ali su za 285 odsto veći nego u 2010. godini.

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da njegov resor nije dobio primjedbu, već pohvalu zbog "poboljšanja rada na dodjeli koncesija".

"Mi smo ogroman napredak napravili u sferi dodjela koncesija i naplate koncesione naknade i ona je drastično poboljšanja u 2011. godini", prokomentarisao je Kovačević.

On je dodao da prihvataju izvještaj, ali da se ne slažu s nekim stavkama te da će na njih uložiti prigovor.

Sudski sporovi

Ministarstvo je u evidenciji o sudskim sporovima evidentiralo 14 slučajeva koji su u toku, tri sudska postupka kod kojih je tuženi uložio žalbu i jedan sudski spor kod kojeg je tuženi zatražio reviziju postupka. Svi navedeni sporovi odnose se na tužena preduzeća, od strane Ministarstva, kojima su dodijeljena sredstva iz japanskog kredita NON-PROJEKT AID, a novac nije vraćen. Inače, taj kredit iznosio je 5.588.161 KM. U jednom sporu Ministarstvo je tužena strana, gdje je predmet sudskog spora naknada štete, s glavnim dugom od 83.216 maraka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Reforme i borba protiv korupcije od istog značaja

  28.04.2015 17:48 - Srna

  SARAJEVO - Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland rekao je da su ekonomske reforme, borba protiv korupcije i prekograničnog kriminala i ustavne reforme od istog značaja kao tri razvojna pravca zacrtrana evropskom inicijativom i zajedničkom izjavom Predsjedništva BiH.

 • Sutra Dan žalosti i u FBiH

  28.04.2015 17:41 - N.N.

  SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se srijeda, 29. april, proglasi Danom žalosti.

 • Dodik razgovara sa predstavnicima RS u zajedničkim institucijama

  28.04.2015 17:30 - Srna

  BANJALUKA - U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH.

 • Markoviću skraćena kazna

  28.04.2015 17:16 - Srna

  SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Miodraga Markovića na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Doboja.

 • Prihvaćen okvirni sporazum o aranžmanima u okviru IPA dva

  28.04.2015 17:15 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedništvo BiH prihvatilo je danas Okvirni sporazum između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske pomoći EU u okviru IPA dva.

 • Evropa osudila napad u Zvorniku

  28.04.2015 17:00 - Srna

  SARAJEVO - Evropska unija /EU/ i zemlje članice osudile su zločinački napad u policijskoj stanici u Zvorniku, u kojem je poginuo policajac Dragan Đurić, a ranjeni Željko Gajić i Stevo Milovanović, te pozvale vlasti u BiH da sarađuju da bi spriječili slične incidente.

 • Osuda terorističkog napada u Zvorniku

  28.04.2015 16:47 - Srna

  SARAJEVO - Članovi Predsjedništva BiH i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland najoštrije su osudili teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku i pozvali na mir i suzdržanost od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle dovesti do međuetničkih ili međureligijskih provokacija.

 • Ukazano na značaj reformi

  28.04.2015 15:43 - Srna

  SARAJEVO - Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ukazali su na značaj reformi koje u tom entitetu i BiH treba provesti, prije svega onih od kojih zavisi ekonomski napredak.

 • Tegeltija: Krajnji cilj upaređenje stabilnosti

  28.04.2015 15:40 - Srna

  BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima Misije međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o mogućem novom aranžmanu sa ovom finansijskom institucijom i upoznao ih o reformama koje Vlada Srpske već provodi u skladu sa Ekonomskom politikom za 2015. godinu.

 • Mladi srpskih partija osudili napad na policiju

  28.04.2015 15:37 - Srna

  ZVORNIK - Mladi srpskih političkih partija, SNSD-a, SDS-a, DNS-a i SP-a, najoštrije su danas osudili teroristički napad na policijsku stanicu Zvornik u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Stevo Milovanović i Željko Gajić, navodeći da ovo nedjelo predstavlja udar na Republiku Srpsku i njene institucije.

 • Utvrditi okolnosti terorističkog napada u Zvorniku

  28.04.2015 15:30 - Srna

  SARAJEVO - Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH najoštrije je osudio teroristički napad u Zvorniku i zahtijeva od agencija za provođenje zakona da što prije utvrde okolnosti pod kojim se taj gnusni događaj desio.

 • Čampara: Suzdržati se od teških riječi

  28.04.2015 15:19 - N.N, Foto Klix

  SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara osudio je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku te izrazio saučešće porodici ubijenog policajca Dragana Đurića.

 • Sutra dan žalosti u RS

  28.04.2015 15:17 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj sutra će biti dan žalosti povodom terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku, u kojem je život izgubio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Dragan Đurić, odlučila je Vlada Srpske na telefonskoj sjednici.

 • Nastaviti pozitivan proces na EU putu

  28.04.2015 15:12 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ambasador Španije u BiH Marija Aurora Mehija Eraskin konstatovali su danas da je neophodno nastaviti pozitivan proces na putu evropskih integracija BiH.

 • Crnadak - Jagland: Sve spremno za predsjedavanje Savjetom Evrope

  28.04.2015 15:05 - Srna

  SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i generalni sekretar Savjeta Evrope Tornbjorn Jagland konstatovali su danas u Sarajevu da je sve spremno za predsjedavanje BiH Savjetom Evrope od 19. maja.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.