BiH

Ministarstvo novac za izvoz prebacilo na zapošljavanje

Ministarstvo novac za izvoz prebacilo na zapošljavanje
Ministarstvo novac za izvoz prebacilo na zapošljavanje

BANJALUKA - Ministarstvo industrije, energetike i razvoja RS u 2011. godini prebacilo je pet miliona maraka s pozicije subvencija za podsticaj izvoza na subvencije za podsticaj zapošljavanja nezaposlenih lica u RS.

Zbog ovoga i još nekoliko propusta Glavna služba za reviziju javnog sektora RS Ministarstvu je dala mišljenje s rezervom.

"Revizija je uvidom u dokumentaciju utvrdila da je Ministarstvo iskazalo veće izvršenje rashoda u iznosu od 1.451.746 KM, koje se odnosi na subvencije za podsticaj zapošljavanja nezaposlenih u RS. Za taj iznos rebalansom budžeta sredstva su bila odobrena i potpisani su odgovarajći ugovori, ali do kraja godine nisu ispunjeni uslovi iz ugovora za priznavanje stvarnih obaveza prema korisnicima", navode revizori i pojašnjavaju da je od strane Ministarstva pogrešno evidentiran i terećen budžet tekuće godine.

I kod nabavke putničkog vozila za potrebe Ministarstva utvrđene su određene neusklađenosti sa Zakonom o javnim nabavkama, koji ne poznaje postupak zamjene "staro za novo", a što je učinjeno u ovom slučaju.

Revizori navode da je u 2011. godini po osnovu datih koncesija Ministarstvo naplatilo svega 47 odsto dugovanja

"Mišljenje revizije je da se u postupku javne nabavke novih vozila ne mogu istovremeno prodavati stara vozila i to kao dio jedinstvenog postupka javne nabavke. U postupku nabavke robe, usluga i radova ugovorni organ obavezan je da primjenjuje Zakon o javnim nabavkama, a za prodaju robe potrebno je da se primjenjuje pravilo javne licitacije", naveli su revizori i dodali da potencijalni ponuđači moraju imati jednak tretman i da sve treba da bude transparentno.

Revizori su otkrili da je Ministarstvo isplatilo 4.175 KM naknada za troškove mobilnih telefona, što je suprotno zaključku Vlade RS iz februara prošle godine kojim su ukinuta plaćanja naknada za navedene troškove.

Ostvareni prihodi od 6.484.339 KM po osnovu dodijeljenih koncesija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS u 2011. godini manji su za 7.192.481 KM ili 47 odsto od planiranih za taj period, ali su za 285 odsto veći nego u 2010. godini.

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da njegov resor nije dobio primjedbu, već pohvalu zbog "poboljšanja rada na dodjeli koncesija".

"Mi smo ogroman napredak napravili u sferi dodjela koncesija i naplate koncesione naknade i ona je drastično poboljšanja u 2011. godini", prokomentarisao je Kovačević.

On je dodao da prihvataju izvještaj, ali da se ne slažu s nekim stavkama te da će na njih uložiti prigovor.

Sudski sporovi

Ministarstvo je u evidenciji o sudskim sporovima evidentiralo 14 slučajeva koji su u toku, tri sudska postupka kod kojih je tuženi uložio žalbu i jedan sudski spor kod kojeg je tuženi zatražio reviziju postupka. Svi navedeni sporovi odnose se na tužena preduzeća, od strane Ministarstva, kojima su dodijeljena sredstva iz japanskog kredita NON-PROJEKT AID, a novac nije vraćen. Inače, taj kredit iznosio je 5.588.161 KM. U jednom sporu Ministarstvo je tužena strana, gdje je predmet sudskog spora naknada štete, s glavnim dugom od 83.216 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije