BiH

Ministri iz HDZ-a BiH na sjednici Vlade

Ministri iz HDZ-a BiH na sjednici Vlade
Ministri iz HDZ-a BiH na sjednici Vlade

SARAJEVO - Sjednici Vlade Federacije BiH /FBiH/ u Sarajevu danas prisustvuju ministri iz reda HDZ-a BiH, koji su prethodna dva puta bojkotovali sjednice.

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije  raspravlja se o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije i Prijedlogu uredbe o metodologiji izrade godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj pomoći BiH u FBiH.

Na prijedlog federalnog Ministarstva finansija, članovi Vlade izjasniće se o odluci o obustavljanju izvršavanja pojedinih budžetskih rashoda na period od 45 dana.

U saopštenju iz federalne Vlade navodi se da su na dnevnom redu i predložene uredbe i odluke koje se odnose na staru deviznu štednju, te odluke o prodaji obveznica i trezorskih zapisa.

Najavljena je i rasprava, te donošenje zaključaka koji se odnose na reformu penzijskog sistema u FBiH, a biće prezentovan i izvještaj o prošlogodišnjem stanju u poljoprivredi.

Predviđeno je i razmatranje informacija o situaciji u nekoliko kompanija koje su u potpunom ili djelimičnom državnom vlasništvu.

Na dnevnom redu je i više predloženih rješenja i odluka iz domena kadrovske politike.

Iz Vlade FBiH ranije je rečeno da će po okončanju sjednice biti objavljeno saopštenje za javnost.

Kontrola

Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Reuf Bajrović dobio je od glavnog inspektora finansijske policije FBiH Zufera Derviševića odgovor da je obavljena finansijska kontrola u "Aluminijumu" i "Elektroprivredi".

Bajrović je tražio da finansijska policija utvrdi stanje u 27 kompanija u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije