BiH

Mirna šetnja Ujedinjene Srpske protiv podjela i sukoba

Mirna šetnja Ujedinjene Srpske protiv podjela i sukoba
Foto: Vladimir Stojaković | Mirna šetnja Ujedinjene Srpske protiv podjela i sukoba

BANJALUKA - Ujedinjena Srpska (US) i njen lider Nenad Stavandić organizirali su u Banjaluci mirnu šetnju protiv sukoba i podjela, koju su simbolično nazvali "Mir, braćo".

Praćeni s nekoliko stotina simpatizera stranke i građana, te uz pleh muziku uživo, mirna šetnja je počela ispred Narodnog pozirišta RS tačno u podne, a završena je na Trgu Krajine, gdje su se okupljenima obratili Stevandić i organizatori.

Lider US-a rekao je da je glavni cilj šetnje i ovog pokreta poziv građanima na mir, jer su, kako je rekao, prethodnih dana dobili mnogo poruka da narod mnogo bolje razumije pozive na mir, saradnju i toleranciju, nego na sukobe.

"Veoma smo zadovoljni odzivom. Mi ovaj skup nismo najavljivali i reklamirali, željeli smo samo da pokažemo da postoje ljudi, partije, pojedinci, grupe, koji su zainteresovani za mirno rješenje u RS, a onda narod neka bira ko će da vodi RS", poručio je Stevandić, koji je i potpredsjednik Narodne skupštine RS, pred početka šetnje.

Na pitanje ko poziva na sukobe, odgovorio je kako su to oni koji kažu da će se tući za svoje mišljenje, od predsjednika SDS-a (Vukota Govedarica) pa nadalje.

"Znate dobro ko je pozvao na tuču i nasilje u Narodnoj skupštini RS. Mi smo zahvalni građanima koji razumiju i koji stoje na našoj strani pozivanja na mirna rješenja. Danas je u našem gradu i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, i on će dobiti poruku da je danas počeo pokret za mir, čak i ono što ne valja u RS - mi smo spremni da popravljamo, gradimo bolje, a ne da se tučemo i rušimo ono što imamo, a što je teškom mukom stečeno. Za to su pali oni koji su najbolji od nas", rekao je Stevandić.

Nakon polusatne šetnje i s improvizovane bine s Trga Krajine mogle su se čuti poruke da će nastaviti da budu oni koji će povesti narod u mir, saradnju i napredak, koji je zasnovan na boljem, a ne na gorem rješenju.

"Ujedinjena Srpska je primijetila da se bez ikakvog razloga zaoštrava situacija i da partije koje nisu za mirno rješenje pokušavaju da stvore neku vrstu krize, koja se ne bi razriješila izborima, već sukobima. Uputili smo pisma i SNSD-u i SDS-u, kao vodećim političkim blokovima vezanim za RS i BiH, jer je naš različit odnos prema tome ko smo i kako treba da predstavljamo RS doveo do ovoga i pokušaja da se kriza s BiH prenese na RS. Vlast na nivou BiH se raspala, ona nema skupštinsku većinu, Savjet ministara funkcioniše od tačke do tačke. Mi u RS smo stabilni", rekao je on.

Stevandić je na kraju ponovio da je US, analizirajući šta narod osjeća, organizovao šetnju koja svima treba da uputi poruku kako treba da se sarađuje, a da oni koji umiju bolje da rade budu izabrani od strane naroda, završivši svoje izlaganje porukom: "Mir, braćo".

I predsjednik Organizacionog odbora skupa Milan Petković dodao je kako mir treba slaviti svaki dan, pozvavši sve sukobljene da se ujedine.

"Naša parola i jeste - ne dijelimo se, ujedinimo se. Braća smo, a braća ne smiju da se dijele", rekao je Petković.

Milorad Dodik, predsjednik RS, je rekao da nema ništa protiv razgovora političkih lidera, te da nije samo bio skup građana u Banjaluci, već i na svečanosti otvaranja dijela autoputa Laktaši - Drugovići.

Iz Saveza za promjene saopšteno je da oni odbacuju "lažno mirotvorstvo" Ujedinjene Srpske, jer smatraju da poruke pomirenja nisu iskrene, a posebno one koje dolaze od Nenada Stevandića.

U saopštenju se navodi da su Ujedinjena Srpska i Stevandić "neuspješnim performansom u Banjaluci pokušali da skrenu pažnju s činjenice da su oni satelitska stranka SNSD-a, s vrlo važnim polugama moći u okviru vladajuće koalicije, te da je svaka podrška njima isto što i podrška Miloradu Dodiku i SNSD-u".

Savez za promjene navodi da je Nenad Stevandić "jedan od onih koji su najviše profitirali izdajom i prelaskom na stranu SNSD-a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije