BiH

Mirni pozivi na ostavke

Mirni pozivi na ostavke
Mirni pozivi na ostavke

SARAJEVO - Dvjestotinak građana i danas se okupilo u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH nastavljajući proteste započete 7. februara sa zahtjevom za ostavke političara.

Kao i prethodnih dana, i danas su učesnici protesta, među kojima je bilo djece i penzionera, blokirali su Titovu i Alipašinu ulicu tražeći bolje materijalne uslove za život, ali i procesuiranje odgovornih za "dosadašnju pljačku gladnog naroda". Uzvikivali su "ostavke, ostavke", pravili buku pištaljkama, a transparentima su poručivali da je "narod koji više nema šta izgubiti najopasniji narod".

Poslije dvosatnog mirnog okupljanja razišli su se i uputili prema Domu mladih, gdje se održavaju sjednice Plenuma građana.

Nakon što je zbog protesta, u kojima su 7. februara gorjele zgrade institucija vlasti u Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo podnijela ostavku, građani okupljeni u Plenum usaglasili su nove zahtjeve. Oni sada insistiraju na uspostavljanju ekspertske vlade Sarajevskog kantona, traže reviziju plata i beneficija nosilaca javnih funkcija u kantonu i  reviziju privatizacije.

Okupljeni u Plenumu zahtijevaju i uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima u Sarajevu 7. februara, kada su zapaljene zgrade Vlade KS, opštine Centar, ali i Predsjedništva BiH.

Zbog uništavanja ovih zgrada policija je Tužilaštvu BiH podnijela krivičnu prijavu, kojom nepoznate osobe sumnjiči za terorizam. Na zasjedanju Plenuma u subotu naveče apelovano je na pravosudne organe da odustanu od procesuiranja prijavljenih za teroristička djela.

Glavni odbor SDA sa svoje vanredne sjednice pozvao je danas druge političke stranke da odgovornije djeluju i rade na smirivanju situacije u BiH nakon nasilja ispoljenog na demonstracijama građana.

"Najoštrije osuđujemo atak na državu i ispoljeno nasilje, koje, ako se nastavi, vodi u anarhiju. Osuđujemo politiziranje opravdanih protesta građana od strane nekih političkih stranaka, koje ubiru poene na nezadovoljstvu ljudi", kazao je Halid Genjac, predsjednik GO SDA.

Istakao je da je GO ove stranke  zaključio da se mora osigurati funkcionisanje svih insitucija na svim nivoima sve dok legalnim putem ne bude izabran drugi saziv vlasti. Iako se kadar SDA nalazi u Vladi FBiH i brojnim kantonalnim vladama, Glavni odbor SDA osudio je "aroganciju vlasti, koja nije pokrenula dijalog sa građanima radi rješavanja socijalnih i ekonomskih problema".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije