BiH

Mirosavić prvi na rang-listi kandidata za direktora SIPA

Mirosavić prvi na rang-listi kandidata za direktora SIPA
Mirosavić prvi na rang-listi kandidata za direktora SIPA

SARAJEVO – Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH danas je završio intervjue s kandidatima za direktora Državne agencije za istrage I zaštitu (SIPA), a uskoro će pripremiti listu od najviše pet najuspješnijih kandidata koju će proslijediti ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću.

Nezavisni odbor je polovinom septembra utvrdio da od devet kandidata koji su se prijavili na konkurs za direktora SIPA, dva kandidata ne ispunjavaju uslove koji su traženi.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić tada je kazao da uslove ispunjavaju kandidati: Perica Stanić, Zoran Glušac, Slobodan Nikić, Tomislav Mirosavić, Relja Kovač, Davor Vidović i Dragan Mumović.

Tomislav Mirosavić je prvi na ranglisti.

Perica Stanić, aktuelni savjetnik u MUP RS, nakon danas obavljenog intervjuua sa članovima Nezavisnog odbora Parlamentarne skuštine BiH, na novinarsko pitanje da prokomentariše činjenicu da je u javnosti već favorit za direktora SIPA, kazao je da na to nema komentar izuzev da je Nezavisni odbor, odnosno, da su njegovi članovi, bili izuzetno korektni.

“Razumijem vašu zainteresovanost, ali nemam nikakvog komentara”, istakao je Stanić.

Savjet ministara BiH je početkom avgusta razriješilo Gorana Zupca dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

U skladu sa Zakonom o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, dužnosti i odgovornosti direktora će ispunjavati zamjenik direktora Đuro Knežević, do imenovanja novog direktora.

Lista

"Prvi na rang listi uspješnih kandidata za direktora SIPA je Tomislav Mirosavić sa osvojenih 86,11 bodova", rekao je Krunić.

Prema njegovim riječima, drugi je Davor Vidović /84,44 boda/, treći Perica Stanić /82,22 boda/, četvrti Slobodan Nikić /81,11 bodova/ i peti Relja Kovač /62,77 bodova/.

"Prema važećim aktima Nezavisnog odbora koje je usvojio parlament BiH, mi ćemo dostaviti ministru bezbjednosti na nadležni postupak ovih pet imena", objasnio je Krunić.

On je napomenuo da je, osim sa ovih pet kandidata, intervju obavljen i sa još dvojicom kandidata koji su ispunili uslove konkursa za direktora SIPA, ali koji su osvojili manje od polovine ukupno mogućih bodova, zbog čega nisu uvršteni na rang listu uspješnih kandidata.

Riječ je o Zoranu Glušcu, koji je osvojio 31,11 bodova, i Draganu Mumoviću, koji je dobio 28,88 bodova. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije