BiH

Miroslav Marković tužilac u predmetu o referendumu

Miroslav Marković tužilac u predmetu o referendumu
Miroslav Marković tužilac u predmetu o referendumu

BANJALUKA - Za tužioca u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i članova referendumske komisije postavljen je Miroslav Marković koji je svojim odlukama i ranije uticao na političke procese u korist Sarajeva, javlja RTRS.

Za istog tužioca, traženje ukidanja Srpske od Koalicije "1. mart" prije četiri godine nije bio napad na ustavni poredak i razlog za pokretanje istrage, ali referendum o Danu Republike jeste, navodi televizija i dodaje da je Marković za koaliciju "1. mart" naveo da je tada imala legitiman politički cilj.

Zadržavanje bošnjačke vlasti u Srebrenici svim mogućim sredstvima osim, kako su sami priznali u Koaliciji "1. mart" - ubijanjem, nije bio problem za ovog tužioca prije četiri godine, kada je na izvještaj MUP-a Srpske protiv Emira Suljagića, odbio da pokrene istragu, ističe televizija.

Referendum o Danu Republike, navodi televizija, za Markovića sada je veći napad na ustavni poredak nego što je to bio Suljagićev stav da je 49 odsto teritorije BiH okupirano i da Bošnjaci imaju puno pravo da rade na tome da se oslobodi.

MUP Srpske podnio je prijavu za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje, ali je Marković naveo da, ako se eksplicitno ne poziva na nasilje, to je legitiman politički cilj.

Posljednji slučaj u kojem je uticao na političke procese u BiH bio je popis, kada je, dodaje televizija, tri mjeseca prije roka za objavu rezultata, i ne znajući da neće biti objavljeni, u Tužilaštvu formirao predmet popis, a epilog nakon ispitivanja direktora Agencije za statisku BiH Velimira Jukića je da su objavljeni rezultati koje Srpska nije priznala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije