BiH

Mitrović: Identifikovati 5.000 posmrtnih ostataka

Mitrović: Identifikovati 5.000 posmrtnih ostataka
Mitrović: Identifikovati 5.000 posmrtnih ostataka

SARAJEVO- Predstavnici Udruženja porodica nestalih lica iz Republike Srpske danas su u Sarajevu izrazili nezadovoljstvo radom institucija BiH koje se bave rješavanjem pitanja nestalih.

Na tematskoj konferenciji Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH posvećene 30. avgustu, Međunarodnom danu nestalih, predsjednik Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske Smilja Mitrović istakla je da ni 20 godina nakon rata nije moguće saznati istinu o nestalima, a, pri tome, postoje institucije koje su zadužene za ovaj problem.

Zahtijevajući ubrzanje procesa traženja nestalih, bez obzira na vjeru i naciju, Mitrovićeva se založila za rješavanje pitanja 5.000 posmrtnih ostataka za koje se ne zna kome pripadaju.

Radom institucija zaduženih za traženje nestalih, posebno Instituta za nestala lica i Tužilaštva BiH nezadovoljni su i predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović te predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

Prema zvaničnim podacima, u BiH se traga za još 8.000 nestalih, ali Mandić tvrdi da je u BiH još 15.000 nestalih lica.

Od  Tuilaštva BiH Mandić traži odgovore na pitanja kada će početi istraga o nelegalnim razmjenama posmrtnih ostataka, kao i kada će početi procesuiranje ratnih zločinaca po komandnoj odgovornosti.

"Savjetu ministara BiH upućujem pitanje - kad će početi nadzirati primjenjivanje Zakona o nestalima, čiji se nijedan član ne sprovodi", dodao je Mandić.

Prema Mitrovićevim riječima, nakon osam godina rada Instituta za nestala lica BiH pokazale su se opravdanim rezerve koje su prilikom njegovog formiranja imale organzacije porodica nestalih iz Srpske.

"Institut se ponaša kao masonska loža - imaju svoja sredstva i svoje organe, a Savjetodavni odbor instituta moli ih za izvještaje", rekao je Mitrović, koji je iskazao nezadovoljstvo i brzinom i efikasnošću rada Tužilaštva BiH na ekshumacijama nestalih.

Predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika "Grabovica `93" Josip Drežnja upitao je zašto se, ako je pravosuđe BiH nezavisno, svi ratni zločini podjednako ne procesuiraju, dok je Edin Ramulić, iz udruženja "Izvor" iz Prijedora, ocijenio da u BiH nisu iskorišteni svi kapaciteti za traženje nestalih.

Pozdravljajući skup potpredsjedavajući Komisije Halid Genjac istakao je da je u BiH pronađeno i identifikovano 70 odsto od 30.000 nestalih.

"Današnjom konferencijom želimo ukazati na razmjere ovog problema, izuzetno bolnog za porodice, i potrebu njegovog rješavanja", rekao je Genjac.

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić smatra da BiH nema adekvatan institucionalni odgovor za traženje nestalih.

"Institut ne traži nestale, nego sakrivene", rekao je Mišić i dodao da je teško nositi se sa institucijama koje se bave prikrivanjem okolnosti nestanka i tragova.

Šef programa zapadnog Balkana u Međunarodnoj komisiji za nestala lica /ICMP/ Metju Holida ocijenio je da je za 20 godina u BiH napravljen ogroman napredak.

Iznoseći stav ICMP-a da BiH treba da podrži rad Insituta ako želi da riješi pitanje nestalih, Holida je rekao da je potrebno verifikovati centralnu evidenciju nestalih i osnovati fond za podršku porodicama nestalih.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac poručila je da su ovo ministarstvo i Savjet ministara BiH opredijeljeni da nastave započete aktivnosti unapređenja procesa traženja nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije