BiH

Mladi odbornici u RS: Politika surova borba za interese pojedinaca

Mladi odbornici u RS: Politika surova borba za interese pojedinaca
Mladi odbornici u RS: Politika surova borba za interese pojedinaca

BANJALUKA, TREBINJE - Mladi odbornici u RS koji su prvi put zasjeli u skupštinske klupe nakon lokalnih izbora prije pola godine kažu da im se politika u praksi ne čini onakvom kakvu su je zamišljali - surovija je, ali neće odustati od svojih ciljeva.

Tvrde da im je na prvom mjestu dobrobit lokalne zajednice i društva, a ne vlastiti interesi koje vide kod nekih političara.

Zalažu se za otvaranje radnih mjesta, prije svega  za mlade, kako bi ostajali u svojim gradovima, a ne bježali u inostranstvo.

SANJA RAĐENOVIĆ (SDS), odbornik u Skupštini grada Prijedor

 "Ovo mi je prvi mandat. Najveći problemi u politici su predrasude sa kojima sam se susrela kao najmlađi odbornik i žena. To je možda ono što ne vidite kada krećete da se bavite politikom, ali vrlo brzo morate s tim da se izborite. U suštini, kada su druge stvari u pitanju, politika jeste onakva kakvom sam je zamišljala i sigurno ću se nastaviti baviti ovim pozivom. Osnova mog djelovanja je pomoći da se obezbijedi više posla za mlade."

MARKO ŠUKALO (SNSD), odbornik u Skupštini opštine Gradiška

"Inače sam nezaposlen  pravnik, a iako sam završio fakultet u Beogradu i imao priliku da ostanem, odlučio sam se vratiti u RS, želeći da budem primjer vršnjacima svojim doprinosom u očuvanju Srpske. Bavim se još besjedništvom, pjesnik sam i imam nekoliko objavljenih knjiga. Politika je jedna surova borba za opstanak. Zato se i zalažem za očuvanje RS, srpskog naroda i srpske autentičnosti, a i da ostanemo ovdje gdje jesmo. Raduje me što se sve više mladih i obrazovanih angažuje u politici."

BOJAN ŠAPURIĆ (DNS), potpredsjednik Skupštine grada Trebinja

"Bavljenje politikom je nezahvalno, uvijek ste u fokusu javnosti i izloženi neselektivnoj kritici. S druge strane je izazov i političari su ličnosti koje obavljaju najodgovornije funkcije i imaju privilegiju i odgovornost da kreiraju razvoj. Mladim ljudima, poput mene, to je poseban izazov, jer smo puni energije i vjere da možemo promijeniti sistem. Smatram da bi mladi ljudi trebalo više da se aktiviraju i daju svoj doprinos, prihvate se problema, kojih ima dosta, i rješavaju ih. Zalažem se za ubrzani ekonomski razvoj, te za otvaranje novih radnih mjesta privlačenjem stranih investicija."

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ (PDP), odbornik u Skupštini grada Banjaluka

"Jedino na šta nisam računao u politici prije nego što sam dobio mandat je količina otpora koji se pojavljuje. Nisam mogao zamisliti tu dozu svakodnevne podmuklosti. Takođe, nisam mogao vjerovati da od 31 odbornika u Skupštini grada niko neće glasati da se sredstva usmjere za pomoć djeci, nego da novac ide pojedincima. Za mene je politika nešto iznad svih nas i želim nastaviti borbu za dobrobit zajednice i svog grada."

BOBAN MANDIĆ (NDP), odbornik u Skupštini opštine Gradiška

"Iskreno da kažem, nisam zamišljao politiku na ovakav način. Previše je kriminala tu, a iako sam odlučan da nastavim svoju borbu, nisam siguran koliko ću izdržati ako se ovo stanje ne promijeni. Borim se za privredni rast i realne stvari koje je lako postići uz malo kreativnosti i veliku odlučnost. Poznajem privredni ambijent u lokalnoj zajednici jer sam zaposlen u porodičnoj firmi."

NEVEN ĐENADIJA (UJEDINJENA SRPSKA), odbornik u Skupštini opštine Kostajnica

 "Iako sam se prvi put našao na izbornoj listi prošle godine, osvojio sam mjesto odbornika u Skupštini opštine. Politiku sam ranije zamišljao kao nešto što je ozbiljno, ali danas je to uglavnom postalo profitabilno sredstvo za ostvarivanje vlastitih interesa pojedinaca. Upravo taj stereotip je nešto što pokušavam da zaobiđem svojim djelovanjem. Nastaviću da se zalažem za ujedinjavanje svih onih kojima je RS važna u svakom pogledu, a najprije u pogledu demografskog opstanka i ekonomskog oporavka."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije