BiH

Mladić: Zdravlje mi je sve lošije

Mladić: Zdravlje mi je sve lošije
Foto: Ilustracija | Mladić: Zdravlje mi je sve lošije

HAG - Ja sam sve lošijeg zdravlja, rekao je danas Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale u Hagu.

Mladić, koji je krajem 2017. godine u Hagu nepravosnažno osuđen na doživotnu robiju, požalio se da mu medicinsko osoblje u pritvoru daje medicinsku dokumentaciju na jeziku koji ne razumije, te da, na sreću, njegovi advokati uspijevaju pronaći rješenje kako bi znao šta je u toj dokumentaciji navedeno.

"U dokumentaciji stoji da mi je stanje stabilno, ali moj organizam govori suprotno. Ja sam sve lošijeg zdravlja, a nisam lekar da bih znao zbog čega. Moje stanje se pogoršava, što je suprotno zaključku da je stabilno i nepromenjivo", rekao je Mladić.

U kratkom obraćanju Sudskom vijeću istakao je da ostaje još jedna značajna stvar koju bi želio da spomene, jer je za njega od velike važnosti, a odnosi se na njegovu želju da posjeti grobove svojih najmilijih.

"Ove godine navršava se 25 godina od smrti moje kćerke jedinice Ane, koja je ubijena kad je imala samo 23 godine. Takođe, moja voljena majka Stana je preminula 2003. godine i od tada dosad nisam se s njom oprostio na njenom večnom konačištu u Istočnom Sarajevu, na planini Trebević. Ranije, pre nje, umro je moj mlađi brat Milivoje, a njegov grob je blizu majčinog groba. Na njihovim večnim počivalištima nisam bio", napomenuo je Mladić. Istakao je da je njegov blizak rođak nedavno, ove godine, sahranjen blizu grobova njegovih bake i djeda.

"To groblje nisam posetio godinama. Ja verujem da ćete razmotriti ove okolnosti sa ljudskim osećanjem", istakao je Mladić obraćajući se Sudskom vijeću, nakon čega je statusna konferencija zatvorena za javnost i nije otvorena do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Mladićev branilac, advokat Branko Lukić, rekao je uoči ove statusne konferencije da  ona uvijek ima istu agendu - da se provjeri da li ima nekih nezavršenih poslova kako na strani tužilaštva, tako i na strani odbrane, i da li je Vijeće donijelo neke odluke.

"Naredna tačka je stanje u pritvorskoj jedinici i zdravlje klijenta", rekao je Lukić.

On je za agenciju Srna, prije početka konferencije, najavio da će odbrana podnijeti podnesak u vezi sa Mladićevim zdravljem, u kojem će iznijeti primjedbe na pretrage i liječenje koje se sprovodi pod kontrolom pritvorske jedinice.

Izlaganje žalbi i odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu, prema Lukićevim riječima, očekuje se u oktobru ove godine, do kada bi Vijeće moglo da prouči predmet, pošto ima novih sudija kojima je potrebno vrijeme da se upoznaju s njim.

"Nama je rečeno da će izlaganje žalbe biti vjerovatno na jesen. Očekujem da ćemo negdje u oktobru izložiti žalbu i mi i tužilaštvo, a da će 2020. godine biti izrečena drugostepena presuda", rekao je Lukić.

Prvostepena presuda Mladiću izrečena je pred Haškim tribunalom 22. novembra 2017. godine, kada je osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Mladić je, podsjetimo, osuđen po 10 tačaka optužnice, dok je oslobođen po prvoj tački - genocid u šest opština (Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenica).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije