BiH

Mladićeva odbrana traži od suda zabranu opstrukcije

Mladićeva odbrana traži od suda zabranu opstrukcije
Foto: N.N. | Mladićeva odbrana traži od suda zabranu opstrukcije
Tanjug

HAG - Branioci Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno izda nalog kojim će zabraniti medicinskom osoblju i Sekretarijatu tog tribunala da vrše dalje opstrukcije u vezi sa javnim podnescima obrane, navodi se u podnesku Mladićevih advokata koji je Tribunal danas objavio.

To, kako navode traže, zbog odlaganja Sekretarijata i medicinskog osoblja da blagovremeno dostave mecinsku dokumentacije o Mladićevom zdravstvenom stanju u proteklih 10 mjeseci, kao i jer odlažu medicinske posjete srpskih ljekara koji bi tačno procijenili njegovo stanje i dali mišljenje o sposobnosti da učestvuje u procesu.

Takođe, tvrde da Sekretarijat pogrešno predstavlja činjenice, a medicinsko osoblje pritvorske jedinice "prezirivim ponašanjem" teži ometanju medicinskih posjeta, čime ugrožava osnovna prava okrivljenog i fer suđenje.

Ovaj zahtjev je podnijet sudu u četvrtak, 9. novembra, kada je i Sekretarijat uputio svoj dopis braniocima Mladića da se izjasne kada žele posjetu sprskih ljekara, koji je takođe Tribunal objavio danas.

Tužilaštvo tribnala usprotivilo se zahtjevu Mladićeve odbrane navodeći da je Sekretarijat postupao adekvatno i u skladu sa Direktivom o sudskim spisima.

Mladićevi branici su prethodno zatražili da se odloži izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano za 22. novembar i da se prethodno odluči o njegovoj procesnoj sposobonosti jer tvrde da mu je zdravstveno stanje loše, da je pretrpio više moždanih udara, a da ljekari iz pritvorske jedinice sve to kriju.

Mladić je optužen kao vrhovni komadant Vojske RS za zločine nad muslimanima i Hrvatima u BiH od 1992. do 1995. godine.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije