BiH

Mnogo trgovaca radilo i za 1. maj

Mnogo trgovaca radilo i za 1. maj
Mnogo trgovaca radilo i za 1. maj

SARAJEVO - Već tradicionalno, veliki broj trgovaca i ugostitelja u FBiH prvomajske praznike proveo je radeći, što im najvjerovatnije, kao ni do sada, neće biti nadoknađeno novčano, niti drugim slobodnim danom.

Istakla je to danas Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH.

Istovremeno, kako dodaje, zaposleni u državnim institucijama i ustanovama su bez problema iskoristili svoje pravo i pri tome je dosta njih imalo slobodan i ponedjeljak, pa su tako zakonski neradne dane, 1. i 2. maj, koji su pali u utorak i srijedu, spojili sa vikendom i dobili mini-odmor od pet dana.

Beširovićeva je ipak priznala da je stanje bilo malo bolje nego ranijih godina.

"Veliki broj trgovaca i ugostitelja je radio, ali je to bilo ipak nešto manje nego ranije. To nije rezultat rada inspekcija nego vjerovatno posljedica stalnih pritisaka i prozivanja poslodavaca. Stanje još nije dobro. Evo, radnik pilane u Drvaru je dobio otkaz jer je tražio slobodan dan za 1. maj. S druge strane, poznajem neke državne službenike koji su uzeli slobodan čak i petak", naglasila je Beširovićeva.

Onima koji su radili za Prvi maj najvjerovatnije, kao ni do sada, to neće biti nadoknađeno novčano, niti drugim slobodnim danom

Kazala je da su se radnici u trgovini, sektoru u kojem se najviše krše radnička prava, i za ovaj 1. maj, koji se obilježava dva dana, uglavnom međusobno dogovarali da jedan radi cijeli dan da bi onaj drugi bio slobodan i obrnuto, te da tako trgovac nije dobio slobodan dan za prvomajski praznik jer poslodavac poštuje zakon.

"Ljudi odrade po dvije smjene i tu nema nikakve kompenzacije. Radnici se, čak, s tim mire. Ipak, desilo se malo poboljšanje. Iznenadila sam se da su neki trgovački centri radili skraćeno 1. maja", dodala je Beširovićeva.

U jednoj od sarajevskih trgovina koje su radile za 1. maj radnice su kroz tužnu šalu govorile stalnim mušterijama da im donesu ćevape jer rade cijeli dan, dok jedan ugostiteljski objekat nije radio, ali su uposlenici morali doći na posao zbog čišćenja i pri tome su se između sebe dogovarali da rade jedni za druge kako bi imali malo slobodnog vremena.

Radnik pilane u Drvaru dobio otkaz jer je tražio slobodan dan za 1. maj

Za razliku od njih, primjera radi, ni u ponedjeljak nisu radile škole i fakulteti u Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom, Posavskom, te Sarajevskom kantonu, kao ni pojedini službenici ministarstava i državnih preduzeća. Ipak, neke trgovine i rijetki kafići u Sarajevu nisu radili bar u utorak.

Beširovićeva je napomenula da je Sindikat ranije planirao da za ovogodišnji Dan trgovaca, koji se obilježava uoči 1. maja, provedu izbor najnepovoljnijeg poslodavca, ali da radnici nisu prijavljivali svoje poslodavce, što pokazuje koliko se boje za radno mjesto i trpe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije