BiH

Mogerini i Han sa liderima Zapadnog Balkana u Njujorku

Mogerini i Han sa liderima Zapadnog Balkana u Njujorku
Foto: Arhiva | Mogerini i Han sa liderima Zapadnog Balkana u Njujorku

BRISEL - EU će pojačati svoju podršku svim partnerima u regionu u cilju neopvratnog napretka na putu evrointegracija, poruka je sa sastanka šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana sa liderima Zapadnog Balkana, koji je održan na marginama sastanka Generalne skupštine UN u Njujorku.

”Potvrdili smo jednoglasnu podršku EU perspektivi proširenja na Zapadni Balkan koju su nedavno izrazili i Evropski savjet i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom godišnjem govoru o Stanju Unije. U skladu sa tim obavezama, EU pojačava svoju podršku svim partnerima ka ostvarivim i realnim ciljevima, kako bi njihov napredak do kraja našeg mandata bio nepovratan”, stoji u zajedničnom saopštenju Mogerini i Hana.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU i komesar za pregovore o proširenju kažu da su na marginama 72. Generalne skupštine UN održali radni sastanak sa liderima zapadnobalkanske šestorke, koji je bio posvećen napretku integracija cijelog regiona u EU.

Mogerini i Han sa zadovoljstvom konstatuju da su lideri tom prilikom potvrdili svoju opredjeljenost za rad, posebno u oblasti pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava, kao i u oblasti regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, kako bi zadržali i unapredili ovaj pozitivni impuls.

Sastanku su prisustvovali Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova* Hašim Tači, predsjedavajući Predsedništvom BiH Dragan Čović, kao i premijeri Albanije i Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije