BiH

Moja Banjaluka: Čavić i Vlaisavljevićeva u RS prave sirijski sindrom

Moja Banjaluka: Čavić i Vlaisavljevićeva u RS prave sirijski sindrom
Moja Banjaluka: Čavić i Vlaisavljevićeva u RS prave sirijski sindrom

BANJALUKA - Grupa građana okupljenih u inicijativu "Moja Banjaluka", oštro je danas osudila izjave Dragana Čavića, kandidata za gradonačelnika Banjaluke, i Mirjane Vlaisavljević, nosioca liste za Banjaluku ispred SRS RS.

U inicijativi "Moja Banjaluka" tvrde da je Vlaisavljevićeva pružajući podršku Čaviću iznijela šovinističke stavove da se Banjaluka "polatinčila" i "mondijalizovala", te da je za to treba "srbizovati", kao i da narušavaju ugled Banjaluke, kao kulturnog i duhovnog centra svih Srba i RS. Oni pitaju Čavića i Vlaisavljevićevu da li su kriminalci oni koje su na demokratskim izborima izabrali građani Banjaluke, kako su oni to rekli, ili su to oni koji su vršeći predsjedničku funkciju pomilovali brojne kriminalce.

"Želimo da podsjetimo javnost da je osumnjičenog za brojna ubistva i pljačke u regiji Darka Eleza Dragan Čavić pomilovao dok je vršio funkciju predsjednika RS, ali i brojne druge osobe sa debelim policijskim dosijema, o čemu su mediji ranije pisali", navodi se u saopštenju ove grupe građana, ujedno postavljajući pitanje Vlaisavljevićevoj na koji način želi da Čavić "srbizuje" Banjaluku i šta to znači.

"Zar su zaboravili da je Banjaluka administrativni, kulturni i duhovni centar svih Srba i RS ili im smetaju drugi i drugačiji koji žive u našem gradu", ističe se u saopštenju za javnost i postavlja pitanje zbog čega se ponižavaju građani Banjaluke nazivajući vlasti koje su demokratski birali "režimom" i ko ih plaća da u RS prave "sirijski sindrom" i kuda to ide. Ovo udruženje pita i zbog čega se bore za vlast u gradu Banjaluka ako je grad za njih "unutrašnji okupator", kako su ga nazvali.

"Nadali smo se da uvrede i poniženja nisu načini civilizovanog i demokratskog dijaloga, bez obzira na skori početak predizborne kampanje. Očekujemo i pozivamo sve koji žele da vode naš grad da ukrste argumente i zaborave uvrede i poniženja", ističe se u saopštenju i zaključuju da je "Banjaluka bila i ostala najljepši srpski grad, dovoljno širok za sve dobre ljude i za cijeli svijet", te da će sve uraditi da takva i ostane i da ga nijedna politička partija ne gura u geto i mrak.

Inače, grupa građana okupljenih u inicijativi "Moja Banjaluka" ima za cilj, kako naglašavaju u svom saopštenju, da sačuva i očuva sve pozitivne vrijednosti "našeg grada i da naš grad postane istinska evropska metropola".

Maksida Pirić, portparol CIK-a, kaže da CIK samo u vrijeme izborne kampanje po službenoj dužnosti ili po prigovoru može odlučivati ili sankcionisati eventualni govor mržnje.

Asim Mujkić, politolog, ističe da političari često u predizbornim kampanjama koriste sva sredstva kako bi pokušali dobiti glasove, pa i neodgovornu retoriku, kojima pokušavaju homogenizovati biračko tijelo koje pripada njihovom narodu.

"S obzirom na to da je BiH kao društvo podijeljena po tim etničkim komponentama, nažalost, sasvim je očekivano da pojedini političari koriste takav jezik u namjeri da se dodvore glasačkom tijelu", rekao je Mujkić.

Radikali podržavaju Čavića

Predstavnici Demokratske partije, Srpske radikalne stranke RS i Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" potpisali su danas koalicioni sporazum o podršci kandidatu Draganu Čaviću za gradonačelnika Banjaluke.

Čavić, koji je i predsjednik DP-a, rekao je da je zadovoljan što u Banjaluci ima podršku šest partija te da sve stranke koje ga podržavaju imaju identičan program što je jedan od razloga za podršku.

Predstavnici SRS RS i SRS "Dr Vojislav Šešelj" kazali su da je Čavić kao kandidat opozicije najbolje rješenje te pozivaju građane da masovno izađu na izbore. Osim SRS RS i SRS "Dr Vojislav Šešelj", u koliciji su PDP, Nova socijalistička partija i SNS. U izbornoj trci za gradonačelnika Banjaluke su i kandidat SNSD-a Slobodan Gavranović i kandidat SDS-a Nenad Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije