BiH

Montgomeri: Vrijeme je na Dodikovoj strani

Montgomeri: Vrijeme je na Dodikovoj strani
Montgomeri: Vrijeme je na Dodikovoj strani

BANJALUKA - Bivši ambasador SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji Vilijam Montgomeri rekao je da međunarodna zajednica mora hitno da promijeni svoju politiku prema BiH, koja ide isključivo u korist bošnjačkim nastojanjima.

Montgomeri je naglasio da međunarodna zajednica griješi kada predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika etiketira kao "nasilnika" koji uzrokuje političku nestabilnost u BiH i zanemaruje činjenicu da se ogromna većina Srba slaže sa Dodikovim stavovima.
On smatra da međunarodna zajednica mora da bude pažljiva kako Dodika ne bi isprovocirala da raspiše referendum o osamostaljenju RS, iako lično ne vjeruje da bi se predsjednik Srpske naglo odlučio na takav korak.
"Prilično sam siguran da će, kako vrijeme bude odmicalo, doći do priznanja na Zapadu, ali i u samoj BiH da stvari u zemlji ne funkcionišu i da se na pregovaračkom stolu moraju naći i alternativna rešenja. Stoga se dijelom slažem sa nekim mišljenjima da je vrijeme na Dodikovoj strani", rekao je Montgomeri za beogradske medije.
Iskusni američki diplomata ističe da Zapad pravi katastrofalnu grešku insistiranjem da se u BiH održi "status kvo" i time što odbija da razmotri alternativna rešenja za budućnost BiH.
Prema njegovom mišljenju, BiH i dalje opstaje samo zahvaljujući snažnom prisustvu međunarodne zajednice.
"Dejton je zaustavio rat, ali je, s druge strane, stvorio sistem koji nije provodiv u praksi. Tri naroda su i dalje ekstremno podijeljena. Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primjer problema sa kojim se BiH danas suočava", konstatovao je Montgomeri.
On je rekao da Bošnjaci vjeruju da imaju pravo da odlučuju o sudbini cijele BiH, a neki ekstremisti čak prijete da će upotrijebiti i nasilje ako se preduzme neka akcija koja bi narušila njihov koncept te zemlje.
"Međunarodna zajednica još je, u suštini, ujedinjena oko svoje dugoročne politike prema BiH. I najnovija inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel uklapa se u takvo mišljenje i tu nema nekih posebnih odstupanja. Sve više pojedinaca u Evropi otvara pitanje takvog pristupa rješavanju problema u zemlji, a očekujem da će se takav trend nastaviti i u budućnosti", rekao je Montgomeri.
On smatra da postoje mnoge sličnosti između Jugoslavije pred raspad i slike današnje BiH, ali i ističe da se ne smije zanemariti da danas ni Hrvatska ni Srbija nemaju nikakvog interesa da potiču nasilje u BiH i da obeshrabruju ulogu EU u vezi s BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije