BiH

Mrkonjić Grad pogrešno prikazivao potraživanja

Mrkonjić Grad pogrešno prikazivao potraživanja
Mrkonjić Grad pogrešno prikazivao potraživanja

BANJALUKA - Nepravilno evidentiranje podataka, nepoštovanje procedura iz Zakona o javnim nabavkama BiH i pogrešno prikazana potraživanja samo su dio propusta zbog kojih je opština Mrkonjić Grad dobila mišljenje s rezervom.

Glavna služba za reviziju tokom kontrole utvrdila je i to da je ova opština program zajedničke komunalne potrošnje povjerila Komunalnom preduzeću "Park" bez ugovora, što je suprotno Zakonu o komunalnoj djelatnosti.

"Opština je prihode o uplaćenim porezima iskazala više za 359.615 KM, dok je finansijski rezultat iskazan više za 355.930 KM. Potraživanja za neplaćene poreze, doprinose i neporeske prihode iskazana su više za 366.093 KM, dok su ostala kratkoročna potraživanja iskazana manje za 13.244 KM", utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Prema nalazu revizije, opština Mrkonjić Grad nije identifikovala, procijenila vrijednost i evidentirala svo zemljište koje je u njenom vlasništvu, a za proizvedenu stalnu imovinu nije izvršila obračun amortizacije.

Takođe, kako se navodi u revizorskom izvještaju, procedure definisane Zakonom o javnim nabavkama BiH nisu provedene u skladu sa zakonom jer nije uvijek dokumentovano na osnovu čega je ugovorni organ procijenio vrijednost ugovora za radove asfaltiranja puteva.

Opština Mrkonjić Grad nije donijela odluku o izboru ponuđača i u Dječjem vrtiću, a i pojedini ugovori ne sadrže ugovorenu vrijednost.

"U vanbilansnoj evidenciji opština Mrkonjić Grad nije iskazala sitan inventar u iznosu od 98.763 KM", navodi se u revizorskom izvještaju za opštinu Mrkonjić Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije