BiH

Mujčinović: Hamzić se ponašao kao komandant

Mujčinović: Hamzić se ponašao kao komandant
Mujčinović: Hamzić se ponašao kao komandant

SARAJEVO - Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine počinjene nad srpskim civilima u Kladnju, Safet Mujčinović rekao je pred Sudom BiH da se optuženi Zijad Hamzić ponašao kao komandant i da mu je u više navrata naređivao.

Mujčinović, koji je bio komandant Policijske stanice u Stuparima, rekao je da se Hamzić ponašao kao neposredni pretpostavljeni i glavni starješina i da je usmeno davao naređenja i odlučivao o svemu na tom području, prenosi Birn.

Safeta Mujčinovića optužnica tereti za zločine počinjene u Kladnju jer je propustio da spriječi ili kazni podređene, a sa njim su optuženi i Zijad Hamzić kao komandir čete, a kasnije i bataljona Teritorijalne odbrane u Stuparima, te bivši policajac Kahro Vejzović, Ramiz Halilović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović i Osman Gogić.

Prema optužnici, srpsko stanovništvo bilo je nezakonito zatvoreno u školu u Stuparima, a zatim u ljeto 1992. godine u učiteljske zgrade, gdje je stražarila policija.

U optužnici je navedeno da su optuženi od maja 1992. godine do jula 1993. godine učestvovali u protivzakonitom zatvaranju srpskih civila, nečovječnom postupanju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola i patnje, mučenju, te oduzimanju prava na pravično suđenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. maj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije