BiH

Mur: Političari će iskoristiti šansu koju nudi EU

Mur: Političari će iskoristiti  šansu koju nudi EU
Mur: Političari će iskoristiti šansu koju nudi EU

SARAJEVO- Nova vlast u BiH iskoristit će šansu koju joj je pružila EU kroz britansko-njemačku inicijativu zato što su domaći političari konačno shvatili da su građani frustrirani lošom ekonomskom situacijom i nestabilnošću, izjavio je danas Džonatan Mur, šef Misije OSCE-a u BiH.

"Svi mi u međunarodnoj zajednici poštujemo činjenicu da za običnog čovjeka u BiH pitanje članstva u EU nije pitanje visoke politike, nego pitanje uslova života. Običan čovjek hoće da zna da njegova djeca imaju dobre šanse za posao i obrazovanje. Upravo je to cilj nove inicijative Evropske unije", kazao je Mur, koji je na sesiji "Kruga 99" bio uvodničar o temi "Kako deblokirati euroatlantski put BiH".

Murnije želio govoriti ko je kriv što BiH u protekle četiri godine, za razliku od susjednih zemalja, nije napredovala u ispunjavanju uslova za članstvo u EU i NATO-u. Rekao je da na to pitanje treba da odgovore građani u BiH koji biraju vlast i dodao da je "možda kriva i međunarodna zajednica".

Obrazlažući svoje uvjerenje da će pobjednici oktobarskih opštih izbora u BiH promijeniti kurs i početi raditi kako bi zemlja počela napredovati, Mur je kazao da je razgovarao sa političkim predstavnicima novih koalicija.

"Bitna je razlika u poređenju sa 2010. godinom jer politički lideri sada imaju volju da formiraju vlast daleko brže. Oni su dobili  signale iz EU o novim mogućnostima", rekao je Mur.

Podsjetio je da su pobjednici izbora prije četiri godine predugo čekali i sa 16 mjeseci zakašnjenja formirali vlast na nivou BiH.

"Novoizabrani političari mogu prekinuti zastoj BiH na putu euroatlantskih integracija. Svi članovi novih koalicija kazali su mi da je to njihov prioritet. U regiji vidimo puno napredaka. To je moguće i u BiH", poručio je Mur.

On smatra važnim što zvanični Brisel nije zatvorio svoja vrata za potencijalne nove članice, ali i ističe da EU još ima visoke standarde koje države moraju ispuniti.

"Neki ljudi sanjaju da će BiH sutra postati članica, ali situacija nije takva i otud jedna vrsta euroskepticizma u BiH", naglasio je Mur.

Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", naveo je da je, prema svim anketama, u BiH oko 80 odsto građana opredijeljeno za članstvo države u EU, a da su političke elite u onoj manjini od 20 odsto.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije