BiH

Mur: Promovisati ravnopravnost polova i poslije izbora

Mur: Promovisati ravnopravnost polova i poslije izbora
Mur: Promovisati ravnopravnost polova i poslije izbora

SARAJEVO - Šef Misije OEBS u BiH Džonatan Mur očekuje od političkih partija u BiH da poštuju Zakon o ravnopravnosti polova BiH, jer imaju obavezu da promovišu ravnopravnost polova ne samo na kandidatskim listama prije izbora, nego i u postizbornom periodu imenovanja.

"Pozicije koje se popunjavaju putem indirektnog izbora i političkih imenovanja nose sa sobom ogromna ovlaštenja i one treba da budu podjednako dostupne i ženama i muškarcima", smatra Mur.

Iz Misije OEBS u BiH ističu da će nakon opštih izbora koji su održani 12. oktobra u BiH, oko hiljadu pozicija biti popunjeno putem političkih imenovanja i indirektnih izbora, uključujući sve ministre i njihove zamjenike na nivou BiH, entiteta i kantona, predsjedavajuće različitih parlamenata, sekretare parlamentarnih komisija i radnih tijela, kao i stotine savjetnika i drugih pozicija na različitim nivoima.

To je skoro dvostruko u odnosu na broj pozicija popunjenih putem direktnih izbora.

Iako su partije, uopšteno govoreći, poštovale kvotu od 40 procenata na svojim kandidatskim listama, kao što je propisano Izbornim zakonom BiH, to ne vodi nužno ka uravnoteženoj zastupljenosti oba pola u parlamentima i vladama, napominju iz OEBS-a.

Nakon izbora održanih 2010. godine, učešće žena u politici u zakonodavnim organima na nivou BiH, entitetskom i kantonalnom nivou bilo je samo oko 20 procenata.

Nijedna žena nije obavljala funkciju ministra u Savjetu ministara BiH, a bilo je šest žena u Vladi Republike Srpske i jedna u Vladi Federacije BiH. 

Zastupljenost žena od 20 procenata predstavlja samo polovinu onoga što je propisano Zakonom o ravnopravnosti polova BiH, kojim se smatra da diskriminacija ne postoji samo kada je jedan od polova zastupljen sa najmanje 40 procenata, ističu iz OEBS-a.

 Iz te misije napominju da bi se tradicionalno nizak nivo učešća žena u politici u BiH mogao pripisati određenom broju društvenih faktora, od kojih se mnogi ne pojavljuju nužno samo u BiH.

Oni uključuju nesrazmjeran pristup medijima u predizbornom periodu, nejednak iznos partijskih sredstava dodijeljenih za kampanju i predrasude birača prema ženama političarima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije