Mur u Prijedoru: Uspostaviti poštovanje prema svim žrtvama

Dragan Sladojević - 24.06.2012 18:41
Mur u Prijedoru: Uspostaviti poštovanje prema svim žrtvama

PRIJEDOR - Džonatan Mur, zamjenik američkog ambasadora u BiH, danas je u razgovoru sa Markom Pavićem, načelnikom Prijedora, kazao da u Prijedoru moraju biti pronađeni planovi za razvoj i toleranciju, što je formula za uspjeh svake zajednice.

"Mislim da je moguće ostvariti toleranciju među različitim etničkim zajednicama koje žive u Prijedoru, ali i ekonomski uspješan život građana. To je moguće učiniti ako imamo puno poštovanje prema svim žrtvama užasnih ratnih zločina koji su se dogodili u i ovom gradu. U ovaj grad se vratilo mnogo prijaratnih žitelja i potrebno je svima pružiti šansu za miran i uspješan život uz toleranciju i dijalog", naglasio je Mur.

 On je kazao da još ima mnogo otvorenih pitanja u BiH, ali ih je moguće riješiti.

"Ekonomija jeste veliki problem, ali je, po mom mišljenju, ključno uspostaviti čvrst nivo tolerancije i poštovanja prema svim žrtvama ratnih zločina. To bi bio i dokaz međunarodnoj zajednici i budućim investitorima kako bi oni u BiH ulagili svoj kapital. Potrebna je ta zajednička nada koja može da doprinese boljoj ekonomskoj situaciji", rekao je Mur.

Još ima mnogo otvorenih pitanja u BiH, ali ih je moguće riješiti, kazao Mur

 Dodao je da je, prema njegovim saznanjima, u Prijedoru bilo provokacija u prošlosti, ali da ih je zajedničkim dijalogom moguće riješiti.

Pavić je rekao da Prijedor može poslati poruku mira svima u svijetu, te da taj grad ima brži tempo razvoja od ostalih sredina u BiH.

"Prijedor je imao mnogo žrtava u toku rata, i to na svim stranama, i naš je stav da sve žrtve treba poštovati kao i porodice čiji su najmiliji nastradali. Međutim, Prijedor, koji poštuje ljudska prava i norme i koji je primjer suživota, ne može prihvatiti upotrebu naziva koji nisu dokazani presudama suda. Nadam se da to neće poremetiti dobre odnose u Prijedoru niti će imati posljedice na dalji napredak našeg grada", istakao je Pavić.

Mur je juče posjetio i predstavnike bošnjačkih udruženja logoraša i NVO "Srcem do mira" u Kozarcu. S povratnicima je razgovarao o njihovim problemima i brigama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Trkulja: Nisam znao za muslimanske zarobljenike

  05.05.2015 17:07 - Srna

  HAG - Svjedok odbrane Nedeljko Trkulja izjavio je pred Haškim tribunalom, na suđenju generalu Ratku Mladiću, da poslije oslobađanja Srebrenice nije znao ništa o muslimanskim zarobljenicima, kao i da su pominjane isključivo žrtve borbenih dejstava i da je postojao dogovor da se otvori koridor za borce i civile iz Srebrenice.

 • Poboljšana efikasnost rada sudova i tužilaštava

  05.05.2015 16:51 - Srna

  SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH proveo je u prošloj godini mnoge aktivnosti koje su rezultirale poboljšanjem efikasnosti rada sudova i tužilaštava, obezbjeđenjem boljih uslova rada za sudije i tužioce i efikasnijim pristupom pravdi građanima.

 • Kasipović: Postoji optimalan tekst Strategije

  05.05.2015 16:49 - Srna

  BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da vjeruje da postoji optimalan tekst Strategije o reformi sektora pravde u BiH, koji ne oduzima nadležnosti Republici Srpskoj, te da će se brzo iznaći takvo rješenje.

 • SDP BiH zabrinut zbog blokade u radu vlasti

  05.05.2015 16:35 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedništvo SDP-a BiH je danas na sjednici u Sarajevu izrazilo zabrinutost zbog izvjesne blokade u radu Vlade i Parlamenta Federacije BiH /FBiH/.

 • Dvoržak: Srebrenica izrežirana politička manipulacija

  05.05.2015 16:29 - Srna

  BEOGRAD - Češki režiser i autor filma "Oteto Kosovo" Vaclav Dvoržak izjavio je danas u Beogradu da je priča o Srebrenici "velika laž i izrežirana politička manipulacija, kojom su izigrane široke mase".

 • Obilježavanje zločina nad vojnicima JNA na dvije lokacije

  05.05.2015 16:25 - Srna

  BIJELJINA - Stradanje pripadnika JNA u Tuzli, koje se desilo prije 23 godine, biće obilježeno 15. maja na Brčanskoj malti u ovom gradu, te u Bijeljini na gradskom groblju u Pučilama, potvrdio je danas predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

 • Rešić: Analizirati sistem lokalne samouprave

  05.05.2015 15:40 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj neophodno je pristupiti sveobuhvatnoj analizi sistema lokalne samouprave i izradi novih zakonskih rješenja kojima će se bolje urediti ovaj sistem, konstatovano je na sastanku ministra uprave i lokalne samouprave Srpske Lejle Rešić sa članovima Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske.

 • Žuljević bio pod istragom za ratne zločine u Bugojnu

  05.05.2015 15:38 - Srna

  SARAJEVO - Penzionisani pukovnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Vinko Žuljević Klica, koji je 3. maja ubijen u Zagrebu, bio je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine u Bugojnu 1993. godine, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

 • CCI: Nedostaju Srbi za konstituisanje vlasti

  05.05.2015 15:15 - Srna

  SARAJEVO - Proces konstituisanja vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ još nije okončan, iako je od izbora prošlo pola godine, jer nedostaju četiri delegata iz reda srpskog naroda, a još nije izabran nijedan potpredsjednik iz srpskog naroda, istakanuto je na današnjoj konferenciji za novinare Centara civilnih inicijativa /CCI/.

 • Ivanić - Jović: Razgovarano o projektima za održiv povratak

  05.05.2015 15:12 - N.N.

  KRUPA NA UNI - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović razgovarali su danas sa rukovodstvom opštine Krupa na Uni o projektima čijom bi realizacijom bio omogućen održiv povratak u pogrmečkom kraju.

 • U Foči završena ekshumacija tijela žrtava

  05.05.2015 15:05 - Srna

  FOČA - Na lokalitetu Zatjemenik, na području opštine Foča, završen je proces ekshumacije, a pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci dva ljudska skeleta, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, pod čijim nadzorom je izvršena ekshumacija.

 • Vigemark podržao rad Tužilaštva BiH

  05.05.2015 14:53 - Srna

  SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, tokom razgovora sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, podržao je aktivnosti pravosuđa za uspostavljanje vladavine prava i stvaranje boljeg i bezbjednijeg okruženja za život svih građana BiH, te iskazao podršku Tužilaštvu BiH.

 • Đokić: Zarić bio veliki humanista

  05.05.2015 14:49 - Srna

  ŠAMAC - U Šamcu je danas održan komemorativni skup povodom smrti nekadašnjeg zamjenika načelnika opštine Sime Zarića, u prisustvu porodice, stranačkih kolega iz Socijalističke partije /SP/ iz cijele Republike Srpske, te nekoliko stotina građana.

 • Đukić: Pekli su me lemilicom

  05.05.2015 14:46 - Srna

  SARAJEVO - Na suđenju pred Sudom BiH za zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenika, svjedok Tužilaštva BiH Drago Đukić je ispričao kako je tokom zarobljeništva 1992. godine mučen u Domu u Rapatnici.

 • Meri En Henesi uručila Akcioni plan za BiH

  05.05.2015 14:44 - Srna

  SARAJEVO - Šef Misije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi uručila je danas u Sarajevu ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću Akcioni plan Savjeta Evrope za BiH od 2015. do 2017. godine.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.