Mur u Prijedoru: Uspostaviti poštovanje prema svim žrtvama

Dragan Sladojević - 24.06.2012 18:41
Mur u Prijedoru: Uspostaviti poštovanje prema svim žrtvama

PRIJEDOR - Džonatan Mur, zamjenik američkog ambasadora u BiH, danas je u razgovoru sa Markom Pavićem, načelnikom Prijedora, kazao da u Prijedoru moraju biti pronađeni planovi za razvoj i toleranciju, što je formula za uspjeh svake zajednice.

"Mislim da je moguće ostvariti toleranciju među različitim etničkim zajednicama koje žive u Prijedoru, ali i ekonomski uspješan život građana. To je moguće učiniti ako imamo puno poštovanje prema svim žrtvama užasnih ratnih zločina koji su se dogodili u i ovom gradu. U ovaj grad se vratilo mnogo prijaratnih žitelja i potrebno je svima pružiti šansu za miran i uspješan život uz toleranciju i dijalog", naglasio je Mur.

 On je kazao da još ima mnogo otvorenih pitanja u BiH, ali ih je moguće riješiti.

"Ekonomija jeste veliki problem, ali je, po mom mišljenju, ključno uspostaviti čvrst nivo tolerancije i poštovanja prema svim žrtvama ratnih zločina. To bi bio i dokaz međunarodnoj zajednici i budućim investitorima kako bi oni u BiH ulagili svoj kapital. Potrebna je ta zajednička nada koja može da doprinese boljoj ekonomskoj situaciji", rekao je Mur.

Još ima mnogo otvorenih pitanja u BiH, ali ih je moguće riješiti, kazao Mur

 Dodao je da je, prema njegovim saznanjima, u Prijedoru bilo provokacija u prošlosti, ali da ih je zajedničkim dijalogom moguće riješiti.

Pavić je rekao da Prijedor može poslati poruku mira svima u svijetu, te da taj grad ima brži tempo razvoja od ostalih sredina u BiH.

"Prijedor je imao mnogo žrtava u toku rata, i to na svim stranama, i naš je stav da sve žrtve treba poštovati kao i porodice čiji su najmiliji nastradali. Međutim, Prijedor, koji poštuje ljudska prava i norme i koji je primjer suživota, ne može prihvatiti upotrebu naziva koji nisu dokazani presudama suda. Nadam se da to neće poremetiti dobre odnose u Prijedoru niti će imati posljedice na dalji napredak našeg grada", istakao je Pavić.

Mur je juče posjetio i predstavnike bošnjačkih udruženja logoraša i NVO "Srcem do mira" u Kozarcu. S povratnicima je razgovarao o njihovim problemima i brigama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Cvijanović: EU poslala pozitivnu poruku

  30.03.2015 14:55 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je Evropska unija /EU/ najnovijom inicijativom poslala pozitivnu poruku, ali da je ključ procesa evropskih integracija uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije koji mora biti zasnovan na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti.

 • Vijeće Ustavnog suda FBiH sutra o imenovanju Džihanovića

  30.03.2015 14:30 - Fena

  SARAJEVO - Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa zakazalo je za sutra objavljivanje odluke u vezi sa zahtjevom Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku usvajanja Prijedloga odluke o potvrđivanju Odluke bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

 • Cvijanović i Vukičević o zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije

  30.03.2015 14:20 - Fena

  BANJA LUKA - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukičević razgovarali su danas o pripremama za održavanje naredene zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Republike Srbije.

 • Zvizdić dostavlja odluku o imenovanju ministara?

  30.03.2015 14:17 - Srna

  SARAJEVO - Novoizabrani predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, najvjerovatnije, danas dostaviće Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara BiH odluku o imenovanju ministara i zamjenika, i zatražiti da Predstavničkom domu bude preporučena potvrda imenovanja, izjavio je Srni generalni sekretar Savjeta ministara BiH Zvonimir Kutleša.

 • Hitno mijenjati zakon o VSTS

  30.03.2015 14:13 - Srna

  SARAJEVO - BiH je potreban novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, a to je u nadležnosti parlamenta BiH, rekla je danas zamjenik predsjednika VSTS Ružica Jukić.

 • Pavić: Pod hitno mijenjati zakon

  30.03.2015 14:09 - Srna

  PRIJEDOR - Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da se pod hitno mora mijenjati Zakon o stvarnim pravima i prateći akti kojim je predviđeno da se nekretnine investitorima prodaju putem licitacije, ocjenjujući da je za investitore takav način kupovine zemljišta i objekata neprihvatljiv.

 • Mikić pozvao na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona

  30.03.2015 14:03 - Srna

  SARAJEVO - Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić pozvao je danas Parlamentarnu skupštinu BiH na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona.

 • Pavić protiv poskupljenja struje

  30.03.2015 13:50 - Srna

  PRIJEDOR- Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je danas da se protivi poskupljenju električne energije i pozvao Regulatornu agenciju da to ne dozvoli u ovom momentu.

 • Novalić: Sutra vlada FBiH

  30.03.2015 13:21 - Fena

  SARAJEVO - Kandidat za premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) danas je potpisao imenovanje Milana Mandilovića za ministra rada i socijalne politike, odnosno kandidata iz reda ostalih, što je nedostajalo da bi konstituiranje nove Vlade FBiH bilo ustavno.

 • U toku razgovori sa Dalipagićem

  30.03.2015 12:58 - Srna

  MOSTAR - Hrvatska demokratska zajednica /HDZ/ BiH ponudila je Saši Dalipagiću iz Mostara mjesto zamjenika ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH i s njim se trenutno vode razgovori, saznaje Srna.

 • Kritike na rad VSTS i pravosuđa BiH

  30.03.2015 12:56 - Srna

  SARAJEVO - U raspravi o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH za 2013. godinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kritikovan je rad VSTS i pravosuđa, uz ocjenu da ima prostora za poboljšanje njihovog rada.

 • Ivanić: Dobri odnosi sa Portugalom

  30.03.2015 12:46 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da su bilateralni odnosi između BiH i Portugalije dobri, ali i da postoji potreba za razvojem kvalitetnijih odnosa dvije zemlje, posebno kad je u pitanju ekonomska saradnja.

 • Srbi protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona

  30.03.2015 12:11 - Srna

  SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, nakon što o zakonu preostalom u proceduri iz prošlog saziva nije postignuta saglasnost u Kolegijumu ovog doma.

 • Dunović: Stranke bi trebalo da ispoštuju dogovor

  30.03.2015 12:09 - Srna

  SARAJEVO - Potpredsjednik Fedracije BiH Milan Dunović očekuje da će se stranke ovaj put držati dogovora kako bi bili ispunjeni preduslovi za imenovanje nove Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH u isto vrijeme, a nakon što Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH izvrši zakonske provjere za novi saziv Savjeta ministara.

 • Postoji ustavni osnov za ukidanje »bijelog hljeba«

  30.03.2015 11:17 - Srna

  SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda parlamenta BiH utvrdila je danas postojanje ustavnog osnova i usaglašenosti sa pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ukida jednogodišnja naknada za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH po prestanku mandata.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.