BiH

Mur u Prijedoru: Uspostaviti poštovanje prema svim žrtvama

Mur u Prijedoru: Uspostaviti poštovanje  prema svim žrtvama
Mur u Prijedoru: Uspostaviti poštovanje prema svim žrtvama

PRIJEDOR - Džonatan Mur, zamjenik američkog ambasadora u BiH, danas je u razgovoru sa Markom Pavićem, načelnikom Prijedora, kazao da u Prijedoru moraju biti pronađeni planovi za razvoj i toleranciju, što je formula za uspjeh svake zajednice.

"Mislim da je moguće ostvariti toleranciju među različitim etničkim zajednicama koje žive u Prijedoru, ali i ekonomski uspješan život građana. To je moguće učiniti ako imamo puno poštovanje prema svim žrtvama užasnih ratnih zločina koji su se dogodili u i ovom gradu. U ovaj grad se vratilo mnogo prijaratnih žitelja i potrebno je svima pružiti šansu za miran i uspješan život uz toleranciju i dijalog", naglasio je Mur.

 On je kazao da još ima mnogo otvorenih pitanja u BiH, ali ih je moguće riješiti.

"Ekonomija jeste veliki problem, ali je, po mom mišljenju, ključno uspostaviti čvrst nivo tolerancije i poštovanja prema svim žrtvama ratnih zločina. To bi bio i dokaz međunarodnoj zajednici i budućim investitorima kako bi oni u BiH ulagili svoj kapital. Potrebna je ta zajednička nada koja može da doprinese boljoj ekonomskoj situaciji", rekao je Mur.

Još ima mnogo otvorenih pitanja u BiH, ali ih je moguće riješiti, kazao Mur

 Dodao je da je, prema njegovim saznanjima, u Prijedoru bilo provokacija u prošlosti, ali da ih je zajedničkim dijalogom moguće riješiti.

Pavić je rekao da Prijedor može poslati poruku mira svima u svijetu, te da taj grad ima brži tempo razvoja od ostalih sredina u BiH.

"Prijedor je imao mnogo žrtava u toku rata, i to na svim stranama, i naš je stav da sve žrtve treba poštovati kao i porodice čiji su najmiliji nastradali. Međutim, Prijedor, koji poštuje ljudska prava i norme i koji je primjer suživota, ne može prihvatiti upotrebu naziva koji nisu dokazani presudama suda. Nadam se da to neće poremetiti dobre odnose u Prijedoru niti će imati posljedice na dalji napredak našeg grada", istakao je Pavić.

Mur je juče posjetio i predstavnike bošnjačkih udruženja logoraša i NVO "Srcem do mira" u Kozarcu. S povratnicima je razgovarao o njihovim problemima i brigama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije