BiH

NATO Parlament usvojio Deklaraciju o podršci BiH

NATO Parlament usvojio Deklaraciju o podršci BiH
NATO Parlament usvojio Deklaraciju o podršci BiH

Zemlje članice Parlamentarne skupštine NATO-a u Tirani usvojile su Deklaraciju kojom, uoči predstojećeg Samita Alijanse u Varšavi, daju punu podršku naporima BiH da aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP) i kojom se zemlje članice pozivaju da podrže i pomognu BiH na njenom evropskom i evroatlantskom putu.

U Tirani je održano proljećno zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a na kome su učestvovali i članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH u parlamentu NATO-a Nikola Lovrinović i Asim Sarajlić.

"Tokom obraćanja učesnicima skupa, predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a Majkl Tarner pozvao je zemlje članice NATO-a da pomognu BiH da još snažnije nastavi započete reforme na evroatlantskom putu", saopšteno je iz parlamenta BiH.

Tarner, koji je član Kongresa SAD, pozvao je političare u BiH da učine sve kako bi MAP bio aktiviran što prije jer građani BiH to zaslužuju.

Svi učesnici plenarne rasprave, među kojima su bili i predsjednik Parlamenta Albanije Ilir Meta, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Aleksander Versbov, snažno su podržali evropski i evroatlantski put BiH.

Vodeće političare u BiH pozvali su da predstojeće vrijeme iskoriste kako bi napravili dodatni reformski zamah u postizanju spoljnopolitičkih ciljeva za koje postoji jasno opredjeljenje.

Tokom zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a podržan je napredak koji region ima na evropskom i evroatlantskom putu, a lideri tih zemalja pozvani su na jačanje međusobne i regionalne saradnje.

Lovrinović i Sarajlić su, na marginama trodnevnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a na sastanku sa delegacijama Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije, razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa i saradnje zemalja regiona, kao i o podršci zemalja članica EU i NATO-a napretku ostalih zemalja regiona na njihovom evropskom i evroatlantskom putu.

Na skupu, koji je organizovala Delegacija Njemačke u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Lovrinović je pozvao zemlje regiona da, uoči predstojećeg Samita NATO-a početkom jula u Varšavi, pruže podršku BiH u namjeri da se aktivira MAP.

Ističući da se aktiviranjem MAP-a ne prejudicira odluka o ulasku BiH u NATO, Lovrinović je naglasio da je to potrebno i Oružanim snagama BiH, koje bi nastavile sa procesom dostizanja standarda koji bi im omogućili novu fazu realizacije i opremanja s ciljem osposobljavanja za obavljanje najsloženijih zadataka iz njihove nadležnosti.

Prema Lovrinovićevim riječima, pripadnici OS BiH su se u mirovnim misijama, pod vođstvom NATO-a i UN, pokazali kao pouzdan partner i saveznik, zbog čega bi aktiviranje MAP-a bilo svojevrsno priznanje i njima i zemlji u cjelini za učešće u mirovnim misijama.

U aktivnostima Delegacije BiH u Tirani učestvovala je i zamjenik šefa Misije BiH pri NATO-u Nada Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije