BiH

NATO: Puna podrška težnjama za članstvo BiH, Gruzije i Makedonije

NATO: Puna podrška težnjama za članstvo BiH, Gruzije i Makedonije
NATO: Puna podrška težnjama za članstvo BiH, Gruzije i Makedonije

STAVANGER -Parlamentarna skupština NATO-a usvojila je danas u norveškom gradu Stavangeru rezoluciju u kojoj se pruža puna podrška težnjama za članstvo BiH, Gruzije i Makedonije u ovom vojnom savezu.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a naglašeno da se od institucija BiH očekuje sprovođenje inicijativa Samita NATO-a u Velsu i ispunjavanje uslova za početak realizacije Akcionog plana za članstvo.

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, predsjedavajući Nikola Lovrinović i član Delegacije Asim Sarajlić, koji učestvuju na zasjedanju, te ambasador BiH u Norveškoj Emir Poljo, sastali su se na marginama skupa u Stavangeru sa članovima delegacija Crne Gore, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Tokom ovih susreta potvrđena je potreba da bude intenzivirana regionalna saradnja i razmjena pozitivnih praksi i inicijativa, kao i spremnost zemalja regiona da nastave sa pružanjem međusobne podrške na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

U rezoluciji, koja je usvojena tokom plenarnog zasjedanja, izražena je puna i stalna podrška procesu proširenja NATO-a i podrška Crnoj Gori za članstvo u NATO-u.

Na otvaranju plenarnog dijela zasjedanja učesnicima su se obratili predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a Mihael Tarner, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber i, u ime domaćina, premijer Norveške Erna Solberg.

Uoči zasjedanja održani su sastanci svih pet komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a, tokom kojih je raspravljano o odnosima NATO-a i Rusije, vojnoj akciji Rusije u Siriji, aktuelnom stanju u Ukrajini i globalnim izazovima migrantske krize.

Na sjednicama komiteta više puta je potvrđeno puno opredjeljenje Parlamentarne skupštine NATO za nastavak politike "otvorenih vrata" i proširenja ove alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije