BiH

NATO i EUFOR ustupaju BiH poslijeratne snimke

NATO i EUFOR ustupaju BiH poslijeratne snimke
Foto: N.N. | NATO i EUFOR ustupaju BiH poslijeratne snimke

SARAJEVO - NATO i snage Evropske unije EUFOR predaće bosanskim vlastima oko 800 snimaka iz vazduha napravljenih poslije sukoba 90-tih godina kako bi se pomoglo pronalaženju i uklanjanju oko 120.000 nagaznih mina koje još uvijek postoje u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu je danas potpisan Memorandum o razumevanju izmeđa EUFOR-a, NATO štaba u Sarajevu i Ministarstva civilnih poslova BiH kojim će se ovom Ministarstvu biti ustupljeni snimci, a koji će biti korišćeni za potrebe deminiranja.

Memorandum su potpisali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanovć, komandant EUFOR-a Anton Waldner i komandant NATO štaba u Sarajevu Robert Hjuston.

NATO je napravio snimke sa skoro 50 lokacija na kojima ima mina ili drugih eksplozivnih naprava.

Ti snimci prešli su u posjed EUFOR-a koji je preuzeo mirovnu misiju NATO 2012. u Bosni.

Osmanović je rekao da će ustupanjem snimaka biti omogućen bolji uvid u situaciju na područjima kontaminiranim minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata, prenosi Fena.

Od 1995. poginulo je više od 600 ljudi, a preko 1.700 povrijeđeno od mina u periodu, saopštio je bosanski Centar za uklanjanje mina.

Trenutna veličina minski sumnjive opasne površine u BiH iznosi 1.061,32 km2 ili 2,2 posto ukupne površine zemlje, a procjena je da je minama i kasetnom municijom ugroženo 129 gradova, odnosno opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije