BiH

NATO nije neprijatelj srpskog naroda

NATO nije neprijatelj srpskog naroda
NATO nije neprijatelj srpskog naroda

BANJALUKA - NATO savez je odbrambeni vojnopolitički savez i on nije nikad bio neprijatelj srpskog naroda ni u BiH ni u Srbiji, tvrdi Andžej Kravček, poljski ambasador u BiH.

Istakao je da bi se Poljska, kao velika zemlja i aktivna članica NATO-a, radovala ako bi BiH i Srbija ušle u NATO savez, koji je, kako on smatra, najbolji garant mira i bezbjednosti svih zemalja članica, ali da je to odluka BiH.

Kravček je rekao da u BiH i u Srbiji postoji zabluda da bi približavanje NATO-u značilo stavljanje na stranu protiv Rusije, što, kako tvrdi, nije istina.

Podsjetio je da je Poljska u istoriji imala dva agresora - Rusiju i Njemačku. Sada Poljska, kako podsjeća, sa obje zemlje gradi miroljubive i prijateljske odnose, a posebno s Njemačkom, koja je, kako je istakao, sada poljska saveznica u okviru NATO-a.

"Sada nam je Njemačka veliki saveznik. Stvari su se tu značajno promijenile, jer sada smo na istoj strani i zajedno ćemo djelovati u slučaju potrebe. Naravno, NATO je vezan za odbranu, nije protiv bilo koga i nema protivnika, osim ako neko napadne ili ugrozi nekog saveznika", rekao je Kravček.

Iako Rusija i Poljska grade miroljubive odnose, skrenuo je pažnju na problem koji Poljska ima zbog instaliranja raketnih sistema NATO-a na njenoj teritoriji, čemu se Rusija protivi.

"Mi ćemo sami kao suverena nacija odlučivati o našoj odbrambenoj politici i niko nam sa strane ne može nametati svoje odluke bez obzira na to o kome se radi. Rusija se ne želi uvijek ograničiti samo na svoje, ona želi da zadrži zonu svog uticaja i hoće da se pita i u drugim zemljama. Postoje struje u Rusiji koje tvrde da je NATO napadački savez, ali postoje struje u Rusiji koje idu ka tome da se prilagode i da prihvate odnose koji postoje", naglasio je Kravček.

Poljska je imala dva agresora - Rusiju i Njemačku. Sada Poljska s obje zemlje gradi prijateljske odnose

Upitan da pruži savjet BiH kako bi trebalo da se postavi prema NATO-u, Kravček je rekao da se iskustva Poljske ili bilo koje druge zemlje ne mogu preslikati na BiH, jer svaka zemlja ima svoje specifičnosti.

Zbog prisustva sovjetske armije i pripadnosti Varšavskom paktu tokom hladnog rata, rekao je da je NATO na Poljsku prvo gledao kao na potencijalnog agresora, ali odmah nakon odlaska Sovjeta iz Poljske, Poljaci su se, kako je rekao, skoro stoodstotnom većinom odlučili za ulazak u EU i NATO.

Poljska je 1994. ušla u Partnerstvo za mir, program u koji je te godine ušla i Rusija, a 1997. godine Poljska je postala članica.

"Glavni razlog za članstvo je bio član pet ugovora o tome da će nam, u slučaju da Poljsku napadne bilo ko, sve članice pomoći, a isto tako i mi kao članica ćemo braniti druge članice. Važan je za nas i član četiri, koji kaže da će sve države u vezi sa svakom odlukom biti konsultovane", naglasio je Kravček.

On je istakao da put prema članstvu nije lak i da zahtijeva mnogo promjena koje moraju biti sprovedene, između ostalog reformu oružanih snaga, ali i političke reforme.

"Dosta toga smo postigli i ponosni smo na sve što smo uradili. Imamo nekoliko institucija NATO-a na našoj teritorji, uključujući i Centar za pripremu za intervencije, u okviru kojeg nam dolaze i vojnici iz BiH. Imamo 50 aviona F-16 i na to smo ponosni. Godine 1996. donijeli smo zakon o civilnoj kontroli nad armijom, što je jedno od najvećih dostignuća koje smo postigli", zaključio je Kravček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije