BiH

NATO potreban danas, kao i 1949.

NATO potreban danas, kao i 1949.
NATO potreban danas, kao i 1949.

SARAJEVO - Političke elite u BiH ne razumiju dovoljno važnost NATO-a za transfomaciju zemlje i trajno obezbjeđenje mira i sigurnosti, kazala je danas Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajuća Komisije za NATO integracijski proces Vijeća ministara BiH.

"Svijet se dramatično mijenja. Na početku smo tehnološke i geopolitičke revolucije pa je NATO danas skoro isto toliko potreban Evropi koliko je bio potreban i 1949. godine u smislu njene bezbjednosti i zaštite njene demokratije", poručila je Trišić-Babićeva u Sarajevu na panel diskusiji organizovanoj povodom 65 godina postojanja Sjevernoatlantskog saveza.

Trišić-Babićeva je naglasila da je glavna karakteristika NATO-a u proteklih 65 godina bila fleksibilnost i sposobnost adaptacije pa samim tim i glavni razlog što je "NATO najuspješniji vojno-politički savez u istoriji Evrope".

"Druga karakteristika je savezništvo. Osnovan je kao savez jednakih i suverenih država, koji je u 65 godina princip savezništva demonstrirao prema svim potencijalnim kandidatima za članstvo u istočnoj Evropi, a i danas prema BiH i zemljama regiona", rekla je ona.

Ocijenila je da je, uprkos prilagođavanju novim okolnostima, osnovna misija NATO-a ostala ista: obezbjeđenje trajnog mira i sigurnosti u Evropi, te zaštita i unapređenje demokratije u svim zemljama članicama.

Govoreći o tome zašto BiH još nije članica, Trišić-Babićeva je kazala da "još nismo u stanju da to budemo jer građani BiH više razumiju vrijednosti NATO-a nego političke elite".

Merl D. Hart, komandanat NATO štaba u Sarajevu, rekao je da ovaj savez i dalje podržava politiku otvorenih vrata za BiH, svoju partnersku zemlju, za koju se nada da će uskoro postati punopravna članica NATO-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije