BiH

NATO pozvao vlasti da ispune uslov iz Talina

NATO  pozvao vlasti da ispune uslov iz Talina
NATO pozvao vlasti da ispune uslov iz Talina

BRISEL – NATO je pozvao vlasti u BiH da ispune uslov koji je postavljen na Samitu 2010. godine u Talinu, koji se odnosi na pitanje knjiženja perspektivne vojne imovine, kako bi se otvorila mogućnost aktivacije Akcionog plana za članstvo /MAP/.Portparol NATO–a Karmen Romero je tokom brifinga za grupu novinara iz BiH, čiju je posjetu sjedištu Alijanse u Briselu organizovao NATO štab Sarajevo, podsjetila da već postoji politički okvir za rješavanje ovog pitanja u vidu dogovora političkih lidera iz marta ove godine.

"BiH je bitan partner za Alijansu. Posebno bih zahvalila za doprinos BiH misiji ISAF u Avganistanu. To nam pokazuje da BiH može biti zemlja koja daje doprinos u mirovnim misijama", rekla je Romerova.

Na pitanje koliko bi BiH morala da čeka na punopravno članstvo kada se aktivira MAP, Romerova je rekla da bi to moglo da bude između tri i sedam godina.

"Pozitivno iskustvo sa Crnom Gorom pokazuje nam da zemlja u kojoj postoji politička volja može da napravi veliki naredak za tri godine. Istovremeno, imamo i primjer sa Bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom, koja je već 14 godina u statusu MAP", dodala je Romerova.

Ona je naglasila da BiH može očekivati, ukoliko se stvari budu pozitivno razvijale, da u MAP-u provede između tri i sedam godina, koliko je trebalo Hrvatskoj da postane punopravna članica.

Govoreći o predstojećem sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a u decembru, Romerova je rekla da neće biti konkretne rasprave o BiH, ali da će jedna od tema sigurno biti zemlje zapadnog Balkana.

Kada je riječ o odnosima Srbije i NATO, Romerova je rekla da ova zemlja nije zainteresovana za članstvo, ali da je, takođe, veoma bitan partner u regionu.

"Nama je veoma bitno da imamo otvoren dijalog sa Srbijom", naglasila je Romerova.

Ona je istakla da se NATO u ovom trenutku posebno usredsredio na pitanje okončanja borbene misije u Avganistanu 2014. godine i pokretanja misije pomoći i obuke avganistanskim Oružanim snagama od 2015. godine, kao i pružanja podrške Turskoj, članici Alijanse koja graniči sa sukobima zahvaćenom Sirijom.

"Zvaničnici NATO-a po hitnom postupku razmatraju zahtjev Turske za raspoređivanje raketnog sistema `patriot` za čisto odbrambene svrhe. Ovi raketni sistemi nemaju nikakve veze sa nadgledanjem zone zabrane letova", dodala je Romerova.

Novinare iz BiH primio je i šef Misije BiH pri NATO-u Branimir Jukić, koji je istakao da su zemlje članice Alijanse veoma prijateljski raspoložene prema BiH.

"Zemlje članice NATO-a spremne su da pomognu na putu BiH u Alijansu ekspertizama, ali i finansijski kroz različite fondove", dodao je Jukić.

On je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici medija iz BiH posjetili Misiju, jer su NATO integracijski procesi sve manje u fokusu javnosti.

Grupa novinara iz BiH sutra će posjetiti Zajedničku komandu savezničkih snaga za Evropu /SHAPE/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije