BiH

NATO spreman pomoći BiH

NATO spreman pomoći BiH
NATO spreman pomoći BiH

SARAJEVO - Problem sa minama u BiH, Hrvatskoj i Srbiji sada, nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile ovaj dio Balkana, je ozbiljan i NATO i njegove članice su spremni pomoći u rješavanju ovog problema, rekao je danas u Sarajevu Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO-a.

Dodaje da se problemom mina u BiH, Srbiji i Hrvatskoj treba pozabaviti odlučno i efikasno jer one su sada u rijekama regiona i mogu završiti u moru.

"Znam da jedan dio zemalja, članica NATO saveza, ima odlične stručnjake za problem sa minama i vjerujem da su svi oni spremni pomoći da se riješi ovaj problem. Ako dobijemo takav zahtjev od čelnika ovih država, spremni smo pomoći", rekao je Rasmusen.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ističe da mine jesu problem sada, ali da će pravu dimenziju problema znati tek kad se vode povuku.

Dodaje da je Japan obećao da će nakon poplava svoju pomoć usmjeriti u pravcu rješavanja problema mina.

"Mi smo prije ovih poplava označili sva područja u kojima je bilo mina i znalo se za sve lokacije, međutim stanje nakon ove katastrofe je posve drugačije", rekao je Izetbegović.

Rasmusen je izrazio sućut nastradalima u katastrofalnoj poplavi u BiH, poručivši da je NATO uz njih, te da zemlje članice ovog saveza već uveliko pomažu ugroženim područjima.

"Cijela euroatlantska porodica je uz vas", poručio je građanima BiH Rasmusen.

Dodaje da je NATO dobio zahtjev za pomoć iz BiH.

"Veliki broj zemalja članica se odazvao pozivu i helikopteri su upućeni. Dostavljene su i voda i hrana", rekao je Rasmusen.

Izetbegović je istakao da je sada, nakon katastrofalnih poplava u BiH, najvažnije spriječiti epidemije raznih bolesti zbog hiljada leševa životinja koje sad plutaju rijekama u BiH, te da je najbitnije da se Bosni i Hercegovini pomogne tako što će se dostaviti mobilne spalionice kako bi se problem leševa stoke riješio.

Izrazio je iskreno razočarenje zbog toga što nije riješen problem nepokretne vojne imovine, iako su mu, kako ističe, predstavnici političkih stranaka u BiH obećali da će to završiti još prilikom njegove posljednje posjete u februaru prošle godine.

"Pitanje vojne imovine nije samo tehničko pitanje, nego je to test sposobnosti BiH da funkcioniše kao jedinstvena država", rekao je Rasmusen, dodavši da teško da će ovo pitanje biti riješeno prije izbora.

"Nadam se da će građani nakon izbora u oktobru dobiti lidere koji neće raditi na principu podjela", poručio je Rasmusen.

On se danas u Sarajevu sastao i sa Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, te sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije