BiH

NDP protiv kandidature Govedarice

NDP protiv kandidature Govedarice
Foto: N.N. | NDP protiv kandidature Govedarice
N.N.

BANJALUKA - Savez za promjene potresaju novi problemi u susret izborima, jer je NDP jasno stavio do znanja SDS-u i PDP-u da nisu zadovoljni izborom kandidata iz tih stranaka za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

SDS se nedavno, koristeći pravo prvog izbora kao najjača stranka u opozicionom bloku, opredijelio da nominuje kandidata za predsjednika RS i za izbornu trku izabrao svog lidera Vukotu Govedaricu. PDP-u je preostalo da ponudi kandidata za člana Predsjedništva BiH, a izbor je pao na Mladena Ivanića.                 

NDP, koji je uz SDS i PDP ključna stranka Saveza za promjene, još nije odlučio da li će podržati predložene kandidate, ali su potpuno sigurni da prijedlog nije dobar. O tome će biti riječi na sjednici stranačkih organa u subotu.

Potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović kaže da je lider SDS-a dobar kandidat, ali ne za trku za predsjednika RS.

Ulogu u toj borbi treba dati najjačem kandidatu opozicije, a to je trenutno Ivanić. Kandidat za člana Predsjedništva BiH treba da bude iz istočnog dijela Srpske i da to bude Mirko Šarović iz SDS-a. Govedarica treba da bude na čelu Narodne skupštine RS kao čovjek koji ima dosta iskustva na tom polju. To nije ispod nivoa, a on je stasao za to. Ivanić i Šarović mogu iznijeti pobjedu. Važni su glasovi u zapadnom dijelu RS za predsjednika RS. Govedarica ima male šanse u tom dijelu za pobjedu. Ako nas neko ubijedi u drugačije, u redu, ali ako samo bude "ovo je naš kandidat, podržite ga", odgovor će biti "hvala, do viđenja". Uvažavamo stavove organa pojedinih stranaka, ali ako smo Savez za promjene moramo razgovarati, a ne reći "ovo je naš kandidat, podržite ga", rekao je Krsmanović.

Na pitanje kakva će biti strategija NDP-a ako partnerima kažu "hvala, do viđenja", Krsmanović kaže da imaju alternativna rješenja, kao što je treći blok, ali nije htio da o tome iznosi više detalja. NDP traži i ozbiljan razgovore o programu i platformi za izbore.

"Savez za promjene treba jedinstvenu platformu i personalizovanu kampanju sa kandidatima, ne samo za dvije ključne pozicije, već i sa onima za premijera RS i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Treba nam ekipa ljudi koji će moći da sprovedu programe, a ne da bude "evo, ovo je naš kandidat, podržite ga". To nije savez. Naš prvi zadatak treba biti promjena vlasti i rušenje režima, a ne promocija jedne partije ili pojedinca", kazao je Krsmanović i dodao da će NDP do kraja ostati istrajan u svojim stavovima.

Potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica rekao je da je odbor iz sarajevsko-romanijske regije predlagao da SDS ponudi kandidata za člana Predsjedništva BiH i da to bude Šarović, ali da je prevladao stav većine u SDS-u da se opredijele za kandidaturu za predsjednika RS i Govedaricu. On smatra da najprije treba vidjeti ko će biti u Savezu za promjene, a tek onda razgovarati o kandidatima za preostale funkcije.

"Niko ne isključuje da nam se još neko neće prikloniti ili kontrasituaciju. Neće biti problema da se dogovorimo o imenima kandidata za Narodnu skupštinu i Vladu RS i za Savjet ministara BiH. Niko nema ništa protiv ako NDP ima kandidata za neku poziciju", istakao je Bjelica.

Portparol PDP-a Anja Petrović rekla je da uvažavaju Krsmanovićevo mišljenje, ali da smatraju da to nije stav NDP-a.

"Rukovodstvo partija koje čine Savez za promjene je u stalnom kontaktu i dogovorima i vjerujemo da ćemo brzo izaći sa cijelim planom i dogovorom i za izborni i za postizborni period", istakla je Petrovićeva.

I lider NDP-a Dragan Čavić je u nekoliko navrata tražio od partnera u Savezu za promjene da se uozbilje i da što prije odaberu kandidate za ključne pozicije.

Bojićev transfer

Mirko Šarović je, komentarišući odlazak Borislava Bojića iz SDS-a, rekao da nije srećan kada se neko odluči na taj korak.

"Ako je neko nezadovoljan u stranci, a dijeli ideje te stranke, mora da se bori za svoje stavove", rekao je Šarović.

Sve su češće spekulacije da će se Bojić priključiti DNS-u a zamjenik predsjednika te stranke Nedeljko Čubrilović kaže da je najbolje da Bojić odgovori na te priče. Čubrilović je dodao da nije upoznat o tome da se vode aktivnosti za prijem novih članova u DNS.

(Glas Srpske)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije