BiH

NSRS: Injac kaže da Agencija nema šta da krije

NSRS: Injac kaže da Agencija nema šta da krije
NSRS: Injac kaže da Agencija nema šta da krije

BANJALUKA - Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac izjavila je da se vodi istraga koja bi trebalo da utvrdi gdje su nestala sredstva iz Bobar i Balkan investment banke i ko je za to kriv.

"Agencija nema šta da krije. Podnijeli smo niz krivičnih prijava i tužbi. Vodi se istraga koja treba da utvrdi krivce za nastalu situaciju", rekla je Injčeva u završnoj riječi tokom rasprave u parlamentu Srpske o izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2014. godinu.

Kada je riječ o radnicima Bobar banke, koji su ostali bez posla, a uzimali kredite, Injac kaže da je to toliko komplikovan slučaj koji može samo sud da razriješi.
"Agencija i radnici Bobar banke podnosili su tužbe. Da li su ti radnici uzimali kredite ili nisu, neka sud presudi", rekla je Injčeva.Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica zatražio je danas da direktor i predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Republike Srpske podnesu ostavke zbog "propasti Bobar banke i Balkan investment banke".

Tokom skupštinske rasprave o izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2014. godinu, Govedarica je rekao da će Klub poslanika SDS-a zatražiti formiranje skupštinskog anketnog odbora koji bi trebalo da definiše činjenično stanje u Bobar banci i da o tome upozna Narodnu skupštinu Srpske.

"Mora se utvrditi ko je odgovoran za propast ove dvije banke, čime je veoma narušena stabilnost bankarskog sektora Republike Srpske", rekao je Govedarica.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković optužio je Agenciju za bankarstvo Republike Srpske da je devet godina "skrivala podatke i dešavanja u Bobar banci".

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović pozvao je Klub poslanika SNSD-a da se izjasne o propasti Bobar i Balkan investment banke i da ne ćute o ovom problemu.

Krsmanović je upitao koje su mjere preduzete prema ljudima iz Litvanije koji su odgovorni za izvlačenje novca iz Fabrike glinice Birač.

Poslanik SRS-a Milanko Mihajlica pozvao je nadležno tužilaštvo da ispita slučaj Bobar i Balkan investment banke.

"Propast Bobar banke traje godinama i veoma smišljeno", tvrdi Mihajlica.

Replicirajući Mihajlici, šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je da je sadašnja opozicija dok je bila na vlasti kroz privatizaciju 550 preduzeća "opljačkala Republiku Srpsku".

"Radili ste najcrnji kriminal i zato vas su građani kaznili na izborima", rekao je Višković, koji je pozvao ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da riješi ubistvo Riste Jugovića, Srđana Kneževića i Milana Vukelića.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić upitao je odakle pravo bilo kome da vezuje više od 200 miliona KM budžetskih sredstava za Bobar banku i Banku Srpske.

Poslanik Stranke napredna Srpska Adam Šukalo smatra da se Agencija za bankarstvo Republike Srpske nije ponašala u skladu sa zakonom kada je riječ o zaštiti javnog interesa u Bobar i Balkan investment banci.

Prije skupštinske pauze poslanici su razmatrali mnogobrojna pitanja, a između ostalog da li u Republici Srpskoj ima nafte, stranačkog zapošljavanja u javnim preduzećima ili dosljednje stranačke politike.

 Izvještaj Regulatorne komisije za energetiku RS-a o radu za 2014., dvosatna rasprava je gotovo potpuno otišla u drugom pravcu, uz brojne optužbe, replike i krive navode.

Poslanici opozicije su postavljali pitanje da li će ponovo biti predloženo poskupljenje struje u RS-u te iznijeli primjedbe da se preduzećima iz energetskog sektora loše upravlja.

Član Regulatorne komisije za energetiku RS-a Ljubo Glamočić rekao je u uvodnom izlaganju da je Komisija prošle godine izdala 17 dozvola za obavljanje djelatnosti i devet dozvola za izgradnju elektro-energetskih objekata, te izvršila tri nadzorne provjere.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović kritikovao je namjeru vlasti RS-a da pravi gasne elektrane, pored neiskorištenih vodnih potencijala.

Šef Poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da je DNS i dalje protiv poskupljenja električne energije i privatizacije "Elelektroprivrede" i ostalih društvenih bogatstava Republike Srpske.

Stevanovićeva je navela da će član Komisije za energetiku RS Ljubo Glamočić, koji je član DNS-a, snositi stranačku sankciju zbog toga što je ranije u Komisiji glasao za povećanje cijene električne energije u Republici Srpskoj.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković apelovao je da se poslanici iz redova vlasti i opozicije u replikama pridržavaju tačaka dnevnog reda da bi rad ove sjednice bio priveden kraju i da ne bi trajao u nedogled.

Poslanik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo upitao je nadležne iz Regulatorne komisije da li će doći do poskupljenja električne energije u Srpskoj.

Poslanik SNSD-a Јasna Lukić rekla je da je, zahvaljujući lokalnoj vlasti u Doboju, u tom gradu došlo do povećanja cijena komunalnih usluga, dok je Šukalo u replici naveo da je isti slučaj zabilježen i u gradu Banjaluka.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem izvještaja Agencije za osiguranje Republike Srpske o stanju u sektoru osiguranja Srpske za 2014. godinu, te o radu i finansijskom poslovanju Agencije u prošloj godini.
Narodna skupština razmatraće i izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske o stanju na tržištu hartija, te o radu i finansijskom poslovanju za 2014. godinu.
Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije