BiH

NSRS o referendumu odlučuje 14. jula

NSRS o referendumu odlučuje 14. jula
NSRS o referendumu odlučuje 14. jula

BANJALUKA - Kolegijum NSRS danas je odlučio da 14. jula bude održana posebna sjednica NSRS na kojoj bi trebala da bude donijeta odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Referendum je legalno i legitimno demokratsko pravo RS", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS dodajući da kakva god da bude odluka, ona neće ugroziti integritet i suverenitet BiH.

U materijalima predloženim za raspravu, referendumsko pitanje trebalo bi da glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokog predstavnika i međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu Bi Hi primjenu njihovih odluka na prostoru RS".

Na ovakvo pitanje, predstavnici Saveza za promjene iako još uvijke nisu donijeli konačan stav da li će podržati referendum, najavili su amandmane i opširnu raspravu.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas da su na Kolegiju Narodne skupštine RS od savjetnika predsjednika RS Siniše Karana dobili potvrdu da se sada radi o potpuno novom referendumskom pitanju, u odnosu na ono koje je bilo 2011., kada je u parlamentu usvojena odluka o referendumu u RS.

On je napomenuo da i opozicija u RS ima velike zamjerke na rad Suda i Tužilaštva BiH, ali "žele da ukažu i na anomalije koje pravi Milorad Dodik, spreman na sve da zaštiti kriminal i korupciju u RS“.

Branislav Borenović, šef Kluba poslanika PDP-a rekao je da nije protiv referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali o prijedlogu povećanja PDV-a i vraćanju "otetih" miliona u budžet RS, ali da je protiv nečega što može donijeti štetu RS.

On je takođe rekao da ne podržava rad Suda i Tužilaštva BiH.

Milorad Dodik, predsjendik RS uputio je 2. jula zahtjev Narodnoj skupštini Srpske da na posebnoj sjednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prije održavanja posebne sjednice NSRS o raspisivanju referenduma u RS, biće održana posebna sjednica oko povećanja cijena struje u RS i poslovanja Elektroprivrede RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije