BiH

NVO u FBiH: Ministrima 15 puta više nego žrtvi nasilja

NVO u FBiH: Ministrima 15 puta više nego žrtvi nasilja
NVO u FBiH: Ministrima 15 puta više nego žrtvi nasilja

SARAJEVO - Za smještaj i troškove života ministra FBiH izdvaja se gotovo 15 puta više nego za smještaj žrtve nasilja u porodici, istakli su juče aktivisti nevladinih organizacija "Medica" Zenica i Sarajevski otvoreni centar, u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Oni su danas pred Parlamentom FBiH, koji je trebalo da održi sjednicu posvećenu nacrtu budžeta za iduću godinu, apelovali da se ne usvoji budžet FBiH po kojem je za svih šest sigurnih kuća predviđeno 162.000 KM, dok bi za samo jednu sigurnu kuću trebalo 240.000 KM.

"Istovremeno se za smještaj i troškove ministara izdvaja 226.000 KM godišnje. Za političke stranke ide 2,7 miliona KM", naglasili su u ovim organizacijama.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu, kazao je da je neumjesno porediti smještaj ministara sa smještajem žrtava nasilja u porodici, te da ima dovoljno prostora da se nađe dodatni novac uštedama kod nabavke tehničke opreme, auta, mobitela, rada u komisijama, reprezentaciji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije